Un primar din Gorj a fost trimis în judecată, după ce a pretins zeci de mii de euro, fonduri europene, ca să crească vaci. Edilul din Bumbești Pițic s-a înscris într-un program de sprijinire a fermierilor, dar vacile au rămas doar pe hârtie. În afacerea ilegală e implicată şi fiica primarului - toate actele sunt pe numele ei.
Michy Nioață a început demersurile pentru a obţine fonduri europene din 2011, când înca nu fusese ales primar. În 2012, a obţinut şi primele sume de bani. În total, 40 de mii de euro au intrat în conturile fiicei sale. Procurorii DNA au intrat pe fir în urma unui denunţ. Un localnic l-a reclamat pe primar că nu avea nicio vacă, deşi primise deja banii printr-un program prin care statul voia sa încurajeze tinerii fermieri.
„Se duce la ferma lui, alege de acolo vreo 15, 17 vaci, le dau crotaliile jos, a făcut un cleşte care scoate cerceii, nu se întâmplă nimic, pur şi simplu îi scoate din urechi. Vine cu un cleşte normal, cu care se crotaliază vacile şi le-au pus în urcehi”, a explicat Claudiu Golu, martor denunțător.
Povestea este susţinuta şi de localnici.
„Știu ca n-are un grajd pentru că trec de multe ori pe la poarta lui. Dumnealui zice ca le are, dar pe unde le are, nu se știe”, spune un vecin.
Fiica primarului, plecată în străinătate, a fost şi ea trimisă în judecată de DNA.
Anchetatorii susțin că animalele pentru care primarul a obţinut fonduri europene nu ar fi existat în realitate. Mai mult decât atât, când era verificat de instituţiile de control, primarul împrumuta 15 vaci pe care le aducea la un grajd situat la 10 kilometri de locuinţa sa.
Primarul se declară nevinovat şi dă vina pe o răfuială politică. A încercat, totuşi, să-i convingă pe procurori să-l ierte promiţând că le dă toţi banii înapoi.
„Vă dau banii, mă împrumut, dar vă dau banii”, mărturisește primarul Michy Nioață că le-a spus anchetatorilor.
Reporter: Numai să scăpați!
- Da. Să mă lase în pace, nu pe mine, să-mi lase fata în pace, cere primarul.
În evidențele Direcției Sanitar-Veterinare Gorj, fiica edilului figurează drept proprietarul a 22 de vaci. Primele au fost înregistrate în 2012, când a primit şi banii europeni.
„Eu nu cred că o fată din Anglia vine să mulgă vacile la noi în România, să facă naveta din Anglia sa întrețina vacile”, comentează o femeie din comună.
Procesul a fost deschis la Tribunalul Gorj.
Citiți și: România furată. Două miliarde de euro, rumegate de vacile de lux ale României