Noile coduri, penal şi de procedură penală, au crescut volumul de activitate de la judecătorii și au scăzut volumul de activitate de la tribunalele și curțile de apel, e de părere Adrian Bordea: "Am făcut o evaluare a sistemului judiciar la un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă şi am constatat un rezultat nedefinitiv, însă un rezultat, să spunem, provizoriu, şi anume o creştere a volumului de activitate la judecătorii, creştere de 5%, în schimb o scădere foarte mare la nivelul tribunalelor şi curţilor de apel. Chiar şi la nivelul Înaltei Curţi se constată o scădere a volumului de activitate."
Despre dosarele vechi de cel puţin un deceniu, judecătorul Bordea spune că numărul lor a scăzut de la 217 la începutul anului la 143 "în vară", iar întârzierile la soluţionare nu ar fi, în majoritatea cazurilor, din culpa judecătorilor. Adrian Bordea: "Dosarele mai vechi reprezintă un semnal de alarmă pentru justiţie. La momentul sfârşitului verii, la nivel judecătoresc erau 143 de dosare mai vechi de zece ani. Fiecare dosar a fost analizat de Inspecţia Judiciară şi de către Secţia pentru judecători a CSM. Ce am constatat - ca o surpriză neplăcută, dar şi cu conotaţii favorabile - este faptul că din cele 143 de dosare, în jur de 130 erau datorate numai unor expertize, unor suspendări, deci nu poţi să spui că este culpa judecătorului. Sunt şi câteva dosare în care într-adevăr se vădeşte culpa judecătorului, iar Inspecţia Judiciară a luat măsura chiar a trimiterii în judecată disciplinară a unora dintre cei care nu au respectat un termen rezonabil de soluţionare a cauzelor. Chiar pe rol avem dosare în acest sens."
Apărarea independenței justiției a fost un alt subiect abordat de președintele CSM: "Sunt organizaţii neguvernamentale care ne critică pentru că nu am fost suficient de eficienţi în ce priveşte apărarea independenţei. Trebuie să remarcăm un lucru: faptul că anul acesta a fost un an electoral, este cert că a condus ca oamenii politici să încerce să influenţeze alegătorul prin diverse declaraţii. Ei au fost, marea majoritate - în condiţiile în care într-adevăr a fost afectată independenţa justiţiei prin declaraţiile lor - au fost atenţionaţi prin hotărârile Plenului, o atenţionare morală."
Judecătorul Adrian Bordea a vorbit în interviu şi despre cazul Alina Bica, arătând că la momentul propunerii acesteia pentru şefia DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost informat de "organismele specializate" despre problemele cu posibilă latură penală ale acesteia. Dacă s-ar fi ştiut, "evident că lucrurile luau o altă turnură", este de părere preşedintele CSM.