Predoiu, mesaj pentru Toader: Ce mai poate face pentru ridicarea MCV la anul
Data actualizării: Data publicării:
Raportul Comisiei Europene de monitorizare a justiţiei e unul "devastator", conţine numeroase concluzii fără precedent şi aduce critici, "în premieră" chiar Curţii Constituţionale, explică fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Într-un interviu acordat Ziare.com, liberalul analizează şi în ce măsură MCV ar putea căntinua să rămână de actualitate în următorii ani.
Ar putea fi ridicat MCV înainte de 2019, an în care România preia preşedinţia Consiliului UE? Slabe şanse, este răspunsul lui Cătălin Predoiu, dar o portiţă totuşi ar exista: "Dacă (Tudorel Toader) ia în serios MCV și nu încearcă să ne ducă, e posibil. E principalul responsabil pentru crearea acelui climat de cooperare în sistemul judiciar care să permită realizarea MCV. Dar în această manieră demonstrată în ultimele luni, nu văd cum", explică fostul ministru al Justiţiei, într-un interviu pentru Ziare.com.
"Raportul dezbracă complet procesul de alba-neagra petrecut cu proiectele Legilor Justiției", explică fostul ministru Cătălin Predoiu, care mai notează că documentul publicat recent de Comisia Europeană conţine "o critică devastatoare a faptului că proiectele care se dezbat acum în comisia parlamentară sunt altele decât cele care au parcurs dezbaterea publică în 2016. Se menționează repetatele avize negative ale CSM asupra tuturor variantelor încercate de ministrul Justiției și se subliniază efectul negativ pe care această manieră de lucru a ministerului a avut-o asupra întregului proces".
Totodată, observă Predoiu în interviu acordat Ziare.com, "este fin atinsă și manieră de prezentare din conferință de presă din 23 august 2017, cea cu power pointuri. Deci tu ai proces complet de consultare publică în 2016 a unui proiect inițiat de CSM și vii în 23 august și prezinți un power point! Ca să nu mai vorbim de consultarea subsecventă pe varianta ministerială. Păi, trimit onor Ministerul Public și DNA o lista lungă cât o zi de post de argumente contra pertinente și tu răspunzi că "procurorii nu fac legea", de parcă despre asta era vorba. Cum răspunde Comisia Europeană prin raport? Finuț, dar usturător: trimite la recomandarea Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni care spune că magistrații trebuie "consultați și trebuie să aibă un rol activ în pregătirea oricărei legislații privind statutul lor și funcționarea sistemului judiciar".
Însă, subliniază fostul ministru al Justiţiei, "poate că cel mai inedit aspect este cel legat de CCR. Poate eu greșesc, dar citesc o critică voalată la adresa CCR: Succesiunea rapidă a deciziilor Curții Constituționale prin care se declarau neconstituționale dispoziții din Coduri a sporit provocările la adresa stabilității. Și o spune în două locuri, că să fim siguri că citim bine. În același paragraf adaugă că Parlamentul a adoptat alte modificări ale Codului Penal decât cele indicate de CCR. Și cere Ministerului Justiției să transpună rapid modificările".
"Superb buchet: CCR - Parlament - MJ!", conchide Cătălin Predoiu, în interviul acordat Ziare.com.