Tabară de vară pentru elevi, un complex sportiv şi unul turistic, piste de biciclete şi un aquaparc. Aşa era descris proiectul pentru care insula Belina a fost scoasă din proprietatea statului, transferată la Consiliul Judeţean Teleorman şi, mai apoi, dată în exploatarea unei firme private. Ancheta DNA care vizează doi miniştri din actualul guvern vorbeşte despre o afacere ilegală prin care, în documente, insula a fost scoasă, practic, de pe Dunăre. Şase legi - printre care şi Constituţia - ar fi fost încălcate de toţi cei implicaţi. Vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul pentru Fonduri Europene Rovana Plumb sunt doi dintre oficialii vizaţi de investigaţia procurorilor anticorupţie.
Pe hârtie, Insula Belina urma să se transforme într-un un complex de recreere de 5 stele. Săli de sport, spaţii turistice, tabără de vară pentru elevi şi un aquaparc.
Acesta este proiectul invocat pentru ca aproape 320 de hectare de teren să fie transferate de la miniserul mediului către consiliul judeţean Teleorman, care ar fi urmat să se apuce de treabă.
În realitate, spun procurorii, complexul a fost doar un pretext. Un paravan pentru o afacere ilegală.
„Pentru ca mutarea celor 320 de hectare să poată fi realizată între Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean Teleorman ar fi fost nevoie de o lege specială, spun procurorii. În schimb, a fost elaborată în doar 17 ore o hotărâre de guvern”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.
Observaţia a fost făcută de ministerele Justiţiei şi cel al Finanţelor. Chiar şi aşa, proiectul hotărârârii de guvern a mers mai departe şi a fost aprobat.
„În ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern”, potrivit DNA.
Aşa au trecut cele 320 de hectare la Consiliul Judeţean Teleorman. Suspecţi în dosar sunt şi foşti angajaţi în conducerea ministerelor din acea vreme.
„Suspecta Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la M.D.R.A.P... nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare, nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente”, arată DNA.
Procurorii spun că Sevil Shhaideh a semnat proiectul hotărârii de guvern, asumându-şi astfel transferul insulei. Ajunsă în custodia Consiliului Judeţean Teleorman, afacerea ilegală s-ar fi transferat spre autorităţile locale. Doi angajaţi de la cadastru ar fiu radiat contracte mai vechi de închiriere a unor spaţii de pe insulă ncheiate cu firma Tel Drum. Şi asta pentru ca ele să nu atragă atenţia asupra unor eventuale interese, spun anchetorii.
„Procurorii spun că în urma transferului făcut au fost încălcate șase legi. Printre ele legea bunurilor publice şi Constituţia României”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.