Universitatea „Spiru Haret” este din nou în centrul unui scandal. Procurorii DIICOT fac percheziţii într-un dosar de fraudă în care există detalii despre modul în care erau organizate examenele şi eliberate diplomele de licenţă. Anchetatorii vorbesc despre tarife negociabile - de pildă, 1.500 de euro pentru o diplomă, câteva sute de euro pentru un examen bifat. dar şi despre mită pentru înscrieri după începerea anului universitar.
Conform DIICOT, sunt suspiciuni că activități infracționale sunt derulate în cadrul Universității „Spiru Haret” cel puțin din 2012, până acum. Ilegalitățile nu s-au rezumat doar la fraudarea unor sesiuni de licență, ci și a examenelor obișnuite aferente anilor universitari.
Din datele procurorilor reiese că au existat situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți. Sediul universității, din centrul istoric al Bucureștiului, a fost blocat de mascați. În clădire au intrat doar angajații și persoanele chemate special să dea explicații.
Ce se întâmplă aici?
Ce știți că se întâmplă, doamnă?
Nu știu nimic.
Știți, cumva, ce se întâmplă aici?
Aici, nu știu! E închis!
Este... poliția. Este o fraudă foarte mare.
Nu se poate intra?
Vă rog!
Femeie: Mi se pare absurd! Alții se chinuie să învețe și să-și ia licențele. Adică eu am mai terminat o facultate și am stat cinci ani ca să o termin. Și alții își iau licența pe bani. Nu mi se pare normal.
Reporter: Te-ai fi înscris la „Spiru Haret”?
Femeie: Doamne ferește, nu !
Reporter: De ce?
Femeie: Din cauza reputației.
DIICOT a anunțat că, vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
Redactare G.M.