Aurel Pană este învinuit că în perioada mai-august 2013, în calitate de director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei unei anumite societăți comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de el, arată un comunicat al DNA.
Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.
Aurel Pană ar fi pretins de la reprezentantul societății comerciale care depusese oferte la licitația organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Mugur George Voinea, director la EVALSERV STANDARD, și el pus sub acuzare pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.
Potrivit unei înțelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive, susțin procurorii DNA.
La data de 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC EVALSERV SRL urma să primească de la societatea câștigătoare a licitației organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.
Ulterior, la data de 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi învinuiți, reprezentantul societății câștigătoare a licitației a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Aurel Pană.
Licitația organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziție de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare europeană.
În baza acestui program, APIA le plăteşte societăţilor comerciale selectate prin licitaţie valoarea ajutoarelor alimentare şi cheltuielile de transport necesare derulării planului, precizează DNA.
Va fi suspendat
Oficialii APIA susţin, însă, că nu a fost încheiat niciun astfel de contract, dar îl vor suspenda pe directorul acuzat.
„Nu am primit nicio hârtie că e urmărit penal”, a declarat pentru Digi24 Dorel Banu, directorul general al APIA. Întrebat dacă în situații de genul acesta, un angajat este suspedat din funcție, directorul a spus că da.
În schimb, acesta susţine că Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură nu a încheiat niciun contract cu firma condusă de Mugur Voinea. „Numele firmei nu îmi spune nimic, nu a câștigat nicio licitație, nu are nicio relație cu APIA la ora asta”, a declarat Voinea.
Contractele pentru distribuţia de ulei pentru persoanele defavorizate însumează 16 milioane de euro din fonduri europene, din totalul de 54 de milioane de euro alocate României pentru hrana persoanelor sărace.