Actualizare 17.38. Vicepreședintele CJ Brăila, Florin Mija, a fost adus la sediul DNA Galați.
Actualizare 11:15: Gheorghe Bunea Stancu a fost ridicat cu mascații din locuința sa și dus la sediul Consiliului Județean, unde vor continua perchezițiile.
Actualizare 10:00: Florin Mija, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, a fost ridicat de procurorii DNA în baza unui mandat de aducere. El se afla în vacanță în Delta Dunării. Cel mai probabil va fi dus la locuința sa, pentru că și acolo se fac percheziții și pentru a asiata la această procedură.
Florin Mija (Foto: infobraila.ro)
Gheorghe Bunea Stancu este suspectat și de conflict de interese. În 2009-2011 ar fi acordat preferențial mai multe contracte pentru lucrări finanțate din bugetul public pentru unor spitale și drumuri județene, dar și pentru deszăpezire în iarna din 2009-2010 celor trei firme, la una dintre ele având la momentul respectiv circa 40% din acțiuni.
Procurorii DNA se află în locuința lui Gheorghe Bunea Stancu de aproximativ două ore. Se caută dovezi în acest dosar în care este cercetat președintele Consiliului Județean Brăila.
Prejudiciul creat de atribuirea acestor contracte ar fi de peste 470.000 de lei, potrivit primelor informații.
Actualizare 9:30: Gheorghe Bunea Stancu este cercetat pentru abuz în serviciu alături de unul dintre vicepreședinții CJ Brăila, Florina Mija, dar și de un funcționar, care în trecut a ocupat o funcție de conducere în departamentul pentru achiziții din această instituție publică.
Procurorii cred că între 2009 și 2011 trei firme ar fi fost favorizate în mai multe licitații organizate de Consiliul Județean Brăila pe două paliere. O parte dintre licitații au fost organizate pentru atribuirea unor lucrări de reabilitare a trei spitale din Brăila, în timp ce celelalte contracte se refereau la lucrări de reabilitare a unor drumuri județene.
Anchetatorii au informații că cele trei contracte de reabilitare a celor trei spitale au fost acordate unei firme la care Gheorghe Bunea Stancu avea acțiuni la momentul respectiv, în jur de 40% din capital. Potrivit surselor, firma a beneficiat ulterior și de acte adiționale încheiate de Consiliu, semnate chiar de Bunea Stancu, pentru a întârzia data la care acele lucrări să fie predate.
De asemenea, sunt verificate și mai multe contracte pentru reabilitarea a trei drumuri județene, încheiate cu două firme ce ar fi fost favorizate, la rândul lor, de cei suspectați de fapte de corupție. Mai mult decât atât, deși lucrările nu ar fi fost executate corespunzător, aceleași firme au primit apoi contracte pentru a repara lucrările realizate necorespunzător încă de la început.
Procurorii DNA serviciul teritorial Galați desfășoară percheziții la sediul Consiliului Județean Brăila, la locuința lui Gheorghe Bunea Stancu, dar și în mai multe locuri din județ.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii au suspiciuni de abuz în serviciu în ceea ce privește o serie de contracte ce ar fi fost atribuite în ultimii ani la nivelul CJ Brăila.
Acestea nu sunt primele percheziții ce îl vizează pe Gheorghe Bunea Stancu. Președintele CJ Brăila este judecat încă din 2009 și are o achitare în primă instanță, contestată de procurorii DNA, într-un dosar legat de finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din acel an. Tot în acest dosar a fost judecat și achitat în primă instanță și omul de afaceri Ioan Niculae.