Iniţiativa vine după recenta vizită la Bucureşti a trei congresmani americani care au spus că dacă Parlamentul restricţionează lupta împotriva corupţiei, acest lucru e de natură să afecteze relaţiile României cu Statele Unite.
Cele două partide vor ca verdictul pentru arestarea preventivă sau urmărirea penală să fie dat în cel mult 24 de ore. În plus, cer ca parlamentarii să nu se mai pronunţe în legătură cu temeinicia probelor şi oportunitatea arestării.
Dacă va fi susţinut doar de opoziţie, acest proiect are şanse minime să treacă în Parlament, astfel că este important ca şi partidele de la putere să îl susţină.
„PSD-ul poate susţíne un astfel de proiect. Trebuie să-l vedem structurat. Aşa cum îl prezentaţi dumneavoastră poate fi susţinut, fără îndoială. E un semnal pe care Parlamentul trbeuie să-l dea că nu poate fi, în niciun caz, scut împotriva justiţiei”, a declarat pentru Digi24 Florin Iordache, deputat PSD.
Şi totuşi, Parlamentul a fost scut în cazul mai multor parlamentari pentru care s-a cerut urmărirea penală sau arestarea preventivă. Numai în ultimele luni au fost trei astfel de cazuri.
Proiectul ar urma să fie depus săptămâna viitoare.
Potrivit propunerii legislative, termenul pe care aleşii l-ar avea la dispoziţie să ia o decizie în cazul cererii procurorilor ar fi scurtat de la cinci la o singură zi. În plus, parlamentarii nu se vor mai putea pronunţa în legătură cu oportunitatea ridicării imunităţii sau a temeiniciei dovezilor. Ei vor constata doar că există probe care să susţină acuzaţiile.
„E practică europeană asta. Germania, Franţa, Olanda, toate ţările cu democraţii consolidate aşa procedează”, argumentează Tinel Gheorghe, deputat PDL.
Dacă în cazul parlamentarilor cercetarea continuă, atunci când deputaţii şi sentatorii refuză să încuviinţeze solicitarea procurorilor în cazul miniştrilor care sunt şi aleşi, ancheta se opreşte definitiv. Au fost salvaţi de colegi mai mulţi politicieni aflaţi în această situaţie: Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, Varujan Vosganian sau Daniel Chiţoiu.
Ce au spus americanii la București
Corupţia şi obstrucţionarea justiţiei pot strica relaţiile dintre România şi Statele Unite, au avertizat senatorii americani John McCain, Chris Murphy şi Ron Johnson la venirea la Bucureşti, de săptămâna trecută.
Cei trei oficiali au vorbit despre cât de importantă este combaterea corupţei pentru construirea unei societăţi democratice şi au atras atenţia că, în Statele Unite, Congresul nu-şi permite să-şi protejeze membrii, împotriva unor anchete ale procurorilor.
În aceste condiţii, un deputat al puterii - Ion Răducanu (UNPR) - a propus ca şi în România să funcţioneze acelaşi sistem ca la americani astfel încât imunitatea parlamentarilor să fie eliminată cu totul.
Europarlamentarul Monica Macovei a cerut în 9 iunie ca PNL şi PDL să fie de accord în Parlament cu simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii pentru senatori şi deputaţi. Astfel, votul să se dea în maxim 48 de ore de la solicitarea procurorilor şi să fie la vedere, astfel încât fiecare ales să-şi asume răspunderea pentru opţiunea sa. De asemenea, propune ca parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind atributul judecătorilor.
Numai în această legislatură, şapte parlamentari au fost protejaţi de colegii lor. Cele mai recente cazuri sunt cel al senatorului PSD Marius Isăilă acuzat de trafic de influenţă şi cel al deputatului Florin Popescu (suspendat din PMP), supranumit „baronul puilor”. Fostul ministru liberal Daniel Chiţoiu a scăpat şi el de începerea urmăririi penale.
Pe lista parlamentarilor salvaţi de colegi se află şi deputatul PSD Vlad Cosma, dar şi senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.