„Doamna Bica a fost reţinută 24 de ore în baza unui denunț formulat de fostul consilier, domnul Mihăilescu, care şi-a amintit după mulţi ani de zile că ar fi primit ceva. E vorba de fabuloasa și exorbitanta sumă de 17.000 de euro, din care doamna Bica ar fi primit o parte”, a spus Laura Voicu, avocata Alinei Bica.
Declarația vine după ce foştii şefi DIICOT şi ANAF, Alina Bica şi Şerban Pop, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie. Cei doi sunt acuzaţi că au primit mită de la milionarul Horia Simu, pentru a-l scăpa pe acesta de acuzaţiile grave aduse de procurorii DIICOT. Alina Bica şi Şerban Pop au clasat pur şi simplu dosarul care îl viza pe baronul cuprului. Ei sunt acuzaţi acum de luare de mită, complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu.
Alina Bica a ieșit încătușată după jumătate de oră de audieri. Fostul șef al DIICOT l-ar fi iertat pe Horia Simu de infracţiunile foarte grave de care era acuzat: constituirea unui grup infracţional organizat și spălare de bani. Milionarul ar fi devalizat compania Cuprom în favoarea unor societăţi din ţară și din străinătate. Alina Bica ar fi schimbat procurorul de caz pentru a da mai ușor soluţia de clasare. În schimb, ar fi încasat 17.500 de euro. Cel care le-ar fi spus procurorilor anticorupţie despre afacerea ilegală este un apropiat de-al Alinei Bica.
Frauda pe care ar fi săvârșit-o Horia Simu a fost constatată iniţial de ANAF. În 2013, inspectorii Fiscului au descoperit contracte ilegale de peste 8 milioane de lei, mascate sub forma unor comisioane acordate către firme din ţară și din străinătate. Informaţiile ar fi dus către nereguli mult mai mari, stopate însă de dărnicia lui Horia Simu. Acesta i-ar fi dat 230.000 de euro fostului șef al ANAF, Șerban Pop. O parte din mită a fost mascată sub forma unor contracte juridice. 150.000 de euro au fost daţi însă în numerar, potrivit anchetatorilor. Declaraţia de avere a fostului șef ANAF conţine multe zerouri. Chiar și la categoria împrumuturi.
În declarația de avere din anul 2013, Șerban Pop a scris că are două apartamente în București și două terenuri, unul în Capitală și unul în Brașov. Are însă și datorii foarte mari. Peste 5 milioane de lei și aproape 6 milioane de euro, împrumuturi luate de la două persoane fizice și de la bănci.
Horia Simu a fost dus și el la DNA pentru audieri. Cu duba, fiind arestat în dosarul despăgubirilor ilegale de care a beneficiat de la ANRP. Pe lista martorilor a aparut și un personaj-surpriză, Remus Vulpescu, fostul șef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.
Nici Șerban Pop și nici Alina Bica nu sunt la prima întâlnire cu procurorii DNA. Primul a coordonat ANAF între 2012 și 2013. Este trimis în judecată în dosarul de șantaj Antena 1 - RCS & RDS. Procurorii spun că acesta, în calitate de director al ANAF, a scos ilegal din instituție documente confidențiale printre care și contractul pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga 1, pe care le-a dat directorului Antena 1, Sorin Alexandrescu, pentru a le folosi la șantajarea administratorului RCS & RDS. Alina Bica este vizată de fapte de corupție în alte două dosare care privesc retrocedările ilegale de la ANRP, în care prejudiciul este de peste 62 de milioane de euro.