Alina Bica FOTO: Agerpres
ACTUALIZARE 13.00. DNA a făcut publice, într-un comunicat de presă, acuzaţiile pe care le aduc celor doi.
„În cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.
Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.
În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior”.
Şerban Pop şi Alina Bica vor fi duşi la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă.
ACTUALIZARE 12.10. Alina Bica a fost din nou reţinută, după ce a fost audiată.
„Am cerut să fiu scoasă prin faţă (a DNA - n.r.) pentru că sunt om cu mult caracter”, a declarat fosta şefă a DIICOT.
Nu cunosc niciun detaliu din acest dosar. Astăzi a fost chemată la audieri”, a spus avocata Alinei Bica.
„Alina Bica a fost reţinută 24 de ore în baza unui denunţ formulat de fostul consilier, domnul Mihăilescu, care şi-a reamintit după mulţi ani de zile că ar fi primit ceva. E vorba de fabuloasa şi exorbitanta sumă de 17.000 de euro, din care doamna Bica ar fi primit o parte”, a explicat avocata Laura Voicu.
Şerban Pop este acuzat de complicitate la luare de mită, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada 2012 – 2013 când era şef al ANAF.
Împreună cu Alina Bica, fost şef al DIICOT, Şerban Pop ar fi intervenit într-un dosar de infracţiuni economice, care îl viza pe Horia Simu, arestat preventiv deja în legătură cu o retrocedare ilegală.
Potrivit unor surse judiciare, Şerban Pop ar fi primit 230.000 de euro pentru clasarea dosarului de la DIICOT al omului de afaceri Horia Simu. Totodată, 17.500 de euro ar fi ajuns la Alina Bica.
Alina Bica este audiat la DNA la această oră.
Omul de afaceri Horia Simu e arestat pentru complicitate la abuz în serviciu după ce, la începutul lui 2008, în doar două luni, a reuşit să obţină 128 de milioane de euro despăgubiri de la stat pentru un teren care nu putea fi retrocedat în natură. A dat lovitura, pentru că anterior cumpărase drepturile litigioase cu 1,5 milioane de euro.
Suprafaţa de aproape 10 hectare se află în sectorul 6 al Capitalei. Numai că până la recunoaşterea dreptului de proprietate, pe teren s-au construit locuinţe şi fabrici, aşa că retrocedarea în natură era imposibilă, motiv pentru care omul de afaceri a cerut şi a obţinut despăgubiri sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea.
Un expert acreditat de Ministerul Justiţiei a evaluat terenul, iar rezultatele arată că suprafaţa valorează aproximativ 70 de milioane de euro.