Video O familie a obținut 100.000 de euro daune, după o infecție din spitalul Sf. Maria Iași. Juriștii nici măcar nu s-au prezentat la proces

Data actualizării: Data publicării:
perfuzie in mana unui copil, la spital
Foto: GettyImages

100.000 de euro daune pentru o infecție luată din spital. Este verdictul dat de judecătorii din Iași, în cazul unei fetițe care a luat din spital o infecție nosocomială, care i-a pus viața în pericol. Juriștii Spitalului "Sf. Maria" nu au fost niciodată prezenți la proces, ci doar au menținut o corespondență cu instanța, scrie reporteris.ro. Decizia dată de Judecătoria Iași nu este definitivă. 

Aproape 3 ani și jumătate s-a judecat familia din Iași cu Spitalul de Copii Sf. Maria. Oamenii au câștigat, în primă instanță, procesul, iar dacă decizia rămâne definitivă, vor primi 100.000 de euro pentru că viața copilului lor a fost pusă în pericol de o infecție intraspitalicească.

Un an și jumătate avea fetița lor, când a fost internată în spital, în septembrie - octombrie 2020. În timpul tratamentului, copila  a luat o bacterie de pe un cateter de perfuzie. Analizele care au fost făcute pe dispozitivul medical au confirmat că era contaminat cu o bacterie nosocomială.

Infecția și simptomele asociate acesteia cu Klebsiella s-au produs imediat după introducerea dispozitivului, arată datele de la dosar.

"Acest cateter venos a fost analizat microbiologic la nivelul spitalului și rezultatul analizei asupra acestui cateter scos din corpul micuței a fost acela de infecție cu Klebsiella rezistentă la antibiotice care este specifică, este o bacterie nosocomială care colonizează în special mediile spitalicești", a afirmat avocatul familiei în instanță.

Infecția i-a agravat copilei starea de sănătate și i-a prelungit internarea.

"A făcut patru anestezii generale cu riscuri asociate, dincolo de septicemie, dincolo de febră și toate acestea aspecte care sunt inerente stării de boală care includ o asemenea infecție într-un organism extrem de fragil,  minora avea la vârsta respectivă un an și jumătate, era incapabilă să înțeleagă ce i se întâmplă, a reacționat așa cum reacționează orice copil de această vârstă când este supus unor asemenea intervenții chinuitoare, numai de câte ori a trebuit să fie înțepată pentru montarea branulelor pentru administrarea tratamentului", a susținut, pe parcursul procesului, avocatul familiei din Iași.

Juriștii Spitalului „Sf. Maria” nu au fost niciodată prezenți la proces, ci doar au menținut o corespondență cu instanța, scriu jurnaliștii de la reporteris.ro. Reprezentanții Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria au invocat încheierea unei polițe de asigurare cu Euroins, companie împotriva căreia, în 2023, s-a deschis procedura de faliment.

"Este adevărat că pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – Sf. Maria invocă scopul încheierii poliţei de asigurare, acela de a evita plata eventualelor despăgubiri din bugetul propriu, precum şi situaţia grea, de notorietate, a întregului sistem medical, însă, cu toate acestea, nu se poate dispune suspendarea cauzei in integrum, respectiv temporizarea cercetării judecătoreşti pe un termen incert şi, predictibil, destul de îndelungat, cu consecinţa lipsirii reclamanţilor la un acces efectiv la instanţă. Pentru aceste motive, se va admite în parte cererea de suspendare formulată de chematul în garanție Euroins România Asigurare – Reasigurare SA și se va dispune suspendarea cererii de chemare în garanție privind pe Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, iar în temeiul art. 74 alin. 4 teza II din CPC, va dispune disjungerea cererii de chemare în garanție privind pe Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, formulată de pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – Sf. Maria", au reținut judecătorii.

Astfel, pentru moment, Euroins a fost scos din ecuație. Totodată, instanța a dispus ca spitalul din Iași să plătească familiei daune morale de 100.000 euro, 2.022 lei ca prejudiciu material și 10.435 lei drept cheltuieli de judecată, adică taxa de timbru și onorariu avocat.

Nu este singura despăgubire primită în România pentru infecții spitalicești. Un pacient din Neamț a fost despăgubit cu 150.000 de euro, alții din București au primit câteva zeci de mii de euro, iar în Cluj familia unui bărbat care a murit de la o astfel de infecție a primit, prin decizia instanței, 300.000 de euro. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale