Condamnarea fostului senator Cătălin Voicu ar trebui să fie o avertizare pentru clasa politică spun judecătorii de la Instanţa Supremă.
„Trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă în primul rând pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, cu mesajul că ei nu sunt mai presus de lege, că faptele penale şi, în particular, cele de corupţie, pe care intenţionează să le comită, nu vor rămâne nesancţionate, chiar dacă, deseori, trece un interval de timp mai îndelungat de la momentul săvârşirii lor şi până la aplicarea pedepselor”, au argumentat judecătorii.
În cazul lui Cătălin Voicu au trecut trei ani până la verdict. DNA l-a trimis în judecată în 2010 pentru că ar fi primit sute de mii de euro de la mai mulţi oameni de afaceri. În schimbul banilor, le promitea că poate să intervină în instanţă pentru a-i ajuta să primească sentinţe favorabile.
În ultimii patru ani, mai mulţi aleşi au ajuns din Parlament direct după gratii. Dacă în 2010 un singur senator era condamnat definitiv, anul trecut opt foşti sau actuali membri ai Parlamentului sau Guvernului au fost găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie. Printre ei şi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare, pentru pentru abuz în serviciu.
Un alt mare dosar de corupţie, „Caltaboşul", început în 2007, s-a încheiat definitiv anul trecut. Doi foşti miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, au ajuns în 2013 în spatele gratiilor. După un an de detenţie, Decebal Traian Remeş a fost eliberat condiţionat.
Pe lista celor care au fost nevoiţi să se adapteze la condiţiile din penitenciar se numără şi George Becali. Fostul deputat a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.
Demnitari condamnaţi definitiv
2010
1 senator
2011
2 deputaţi
1 fost deputat
2012
1 ministru
1 deputat
1 senator
2013
1 ministru
7 deputaţi şi senatori