Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat luni că, potrivit unui amendament adoptat de Comisia de revizuire, noua Constituţie va cuprinde precizarea expresă conform căreia funcţia de preşedinte al CSM va fi deţinută de către unul dintre judecătorii aleşi în Consiliu.
Tudor Chiuariu a menţionat că raţiunea pentru care a fost adoptat un astfel de amendament ţine de faptul că CSM este garantul independenţei justiţiei, iar justiţia e făcută de către instanţele judecătoreşti.
„Dacă vă uitaţi în Constituţie, CSM e garantul independenţei justiţiei, iar justiţia e făcută de către instanţele judecătoreşti. Deci nu avea cum, nici pe cadrul instituţional actual, nu avea cum niciodată, în spiritul acestei Constituţii, ca altcineva decât un judecător să fie preşedintele CSM”, a precizat senatorul liberal, citat de Mediafax.
Se scurtează mandatul membrilor
Potrivit lui Tudor Chiuariu, Comisia de revizuire a Constituţiei a mai adoptat alte trei amendamente referitoare la CSM, respectiv: mărirea cu doi a numărului de membri ai Consiliului reprezentând societatea civilă (în prezent, numărul este de trei); durata mandatului membrilor CSM este de patru ani (în prezent este de șase ani); secţia de judecători se va pronunţa asupra carierei judecătorilor şi secţia de procurori asupra carierei procurorilor.
În 4 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales președintele, pe procurorul Oana Schmidt Hăineală. Alegerea unui procuror în această funcție, în premieră pentru instituție, a provocat blocaje în alegerea vicepreședintelui și nemulțumiri în sistemul judiciar, care au culminat cu revocarea a doi membri, judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț. Cei doi au contestat hotărârile de revocare, care se află pe rolul instanțelor.