Nou judecător român la CEDO. Candidaţii, audiaţi astăzi de o subcomisie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02-1

La jumătatea lunii august, România a fost nevoită să schimbe lista candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO. Decizia a venit după ce, potrivit Ministerului Justiției, experţii Adunării Parlamentare europene au constatat că unul dintre cei trei propuşi iniţial nu îndeplinea condiţiile legale. 

Anunțul privind schimbarea candidatului Bianca Guțan a fost făcut de premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă susținută la Suceava.

Bianca Guţan, profesor de drept la Sibiu, a fost înlocuită de Tudor Panţîru, fost judecător la CEDO între 1996 şi 2001 din partea Repulicii Moldova. În prezent, Tudor Panţâru este membru al Curţii Constituţionale de la Chişinău.

Pe lista prezentată de România au mai rămas astfel Iulia Motoc, judecător al Curţii Constituţionale, şi Florin Streteanu, fost deputat şi profesor de drept.  

La solicitarea Digi24, un reprezentant de la Strasbourg declara la vremea respectivă că nu s-a făcut nicio evaluare sau recomandare către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar lista candidaților propuși de România este așteptată în septembrie.

„Adunarea NU a primit o listă din partea guvernului român - nicio evaluare sau recomandare nu poate fi făcută de subcomitetul Adunării până când nu este clar ce candidaturi propune Guvernul român”, a precizat Angus Macdonald (sublinierea îi aparține - n.r.), de la Direcția de comunicare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Precizarea a fost făcută într-un e-mail trimis la solicitarea Digi24, care a vrut să știe dacă subcomitetul care face recomandarea către Adunarea Parlamentară a primit lista de candidaturi propuse de România.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a înființat un panel de experți cu rol consultativ în privința candidaților pentru CEDO. Rolul acestor experți este de a consilia statele-părți ale Convenției, înainte ca acestea din urmă să transmită listele de candidați către Adunare. Experții trebuie să spună dacă acești candidați întrunesc criteriile stipulate în articolul 21, paragraful 1, al Convenției, se arată la punctul 11 a lprocedurii de alegere al judecătorilor la CEDO.

Foarte probabil, acest panel de experți este cel care a ridicat obiecții în privința candidaturii Biancăi Guțan.

Conform regulamentelor, Comitetul pentru afaceri juridice și drepturile omului al APCE are un subcomitet, care trebuie să se asigure, înainte de a organiza interviurile, că cei propuși corespund criteriilor.

Cum a fost alcătuită lista candidaților pentru CEDO 

Ministerul Justiției a anunțat la 14 iunie care sunt propunerile României pentru postul de judecător la CEDO.

În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi canidatul de rezervă, Tudor Panţîru, au primit aviz pozitiv.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

La 16 decembrie 2013 încetează mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

Tudor Panţîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri