Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, miercuri, că a reevaluat conţinutul propunerii de modificare a articolului 308 din Codul penal, care a fost interpretată în spaţiul public într-un sens contrar celui urmărit.
„Reţinând că propunerea CSM vizând modificarea articolului 308 din Codul penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial - recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat”, se precizează într-un comunicat al CSM citat de Agerpres.
Conform aceleiaşi surse, CSM respinge categoric distorsionarea opiniilor pe care le exprimă în exercitarea rolului său constituţional, în cadrul dezbaterilor publice, de către persoane din întreg spectrul politic.
Anterior, CSM precizase că nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni.
„Consiliul nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie. Consiliul a înaintat Comisiei speciale (...) pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice de modificare a Legii nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală. În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive”, arăta marţi CSM.
Reprezentanţii Consiliului au propus, în contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat.
„Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”, preciza CSM.
Potrivit unui amendament propus de CSM şi dezbătut marţi în Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, art. 308 referitor la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane se completează cu patru noi alineate care prevăd: "(3) În cazul infracţiunilor prevăzute de art. 295 (delapidarea) (...) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală; (4) Infracţiunile prevăzute la art. 295, 297-300 (abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi uzurparea funcţiei) şi 304 (divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice) (...), dacă au produs un prejudiciu material, nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, iar făptuitorul îl acoperă până la momentul sesizării instanţei de judecată. (5) Dacă infracţiunile prevăzute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute (...) se reduc la jumătate; (6) Dispoziţiile alin. 4 şi 5 se aplică tuturor peroanelor care au comis împreună una dintre faptele de la alin. 4, indiferent dacă plata a fost efectuată doar de una sau o parte dintre persoane”.
Deputatul USR Stelian Ion, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare speciale, s-a declarat marţi „îngrijorat de coordonarea dintre PSD şi CSM”, referindu-se la modificarea articolului 308 din Codul penal.