Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, ca efect al intervenirii prescripţiei, încetarea procesului pentru fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu. Acesta a fost acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri. Decizia instanţei nu este definitivă.
Instanţa a dispus și achitarea lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, şi condamnarea lui Aurel Radu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, şi la efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
În cazul avocatei Loredana Radu, judecătorii au decis încetarea procesului pentru infracţiunea de luare de mită şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.
Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu şi a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
Înainte de citirea sentinţei, judecătorul Damian Dolache a afirmat că în acest caz „s-a format un denunţ la nouă ani de la comiterea faptelor”.
„Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizaţie de construcţie. Asta dovedeşte că părţile se cunoşteau între ele. Fapta secretarului primăriei este distinctă de dosar. Acuzaţiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi”, a spus Dolache.
În 14 iunie, judecătorul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare în acest dosar, după ce procurorul DNA a cerut pedepse maxime pentru inculpaţi, în timp ce avocaţii acestora au solicitat instanţei achitarea tuturor celor judecaţi. Pronunţarea a fost stabilită pentru data de 29 iunie când, în loc să fie decisă o soluţie pe fondul dosarului, judecătorul a repus dosarul pe rol „în vederea punerii în discuţie a încadrării juridice referitoare la infracţiunea de luare de mită”, potrivit minutei de pe portalul Curţii de Apel Bucureşti.
Fostul primar al Sectorului 2 a fost trimis în judecată în iunie 2016. La momentul respectiv, Onțanu se afla în arest preventiv.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onțanu ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiară a unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.
După ce titlul de proprietate a fost emis, Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, ce a fost transferată către avocata Loredana Radu și o altă persoană, interpuși indicați de Onțanu.
„În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu, la indicația acestuia. Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive”, au constatat anchetatorii.
Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onțanu ar fi fost revândut apoi lui Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obținut de la Primăria sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a și fost ridicat.
„Pentru a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului obținut în modalitatea descrisă mai sus, la data de 17.12.2008, inculpata Radu Loredana-Claudia a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului. De asemenea, inculpatul Radu Aurel a cesionat, la data de 06.02.2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro și a retras sumele astfel obținute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment”, transmiteau procurorii DNA la momentul arestării.