După 12 ani de procese, castelul-muzeu al poetului Octavian Goga a fost câştigat în instanţă de Consiliul Judeţean Cluj. Este vorba despre domeniul din comuna Ciucea, locul unde a trăit şi a lucrat poetul. Din 2005, autoritățile nu au mai putut investi aici din cauza procesului intentat de urmașii soției lui Octavian Goga, care au contestat testamentul prin care domeniul era donat statului român.
Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 cu 280.000 de coroane. La 28 de ani de la moartea poetului, Veturia Goga începe demersurile pentru transformare sa în muzeu.
„Se decide și face un act de donație în anul 1966 către Statul Român condiționând această donație de înființarea unui muzeu. În anul următor, 1967, se inaugurează muzeul memorial Octavian Goga. După trei decenii în care mii de vizitatori i-au trecut pragul, urmaşii Veturiei Goga au contestat în instanţă testamentul lăsat de aceasta. A fost nevoie de 12 ani de procese pentru ca acesta să revină în proprietatea judeţului”, spune Lidia Ilea, director Muzeul Memorial "Octavian Goga".
„Practic, acest lucru ne va permite în primul rând, în baza noului titlu pe care îl avem, să facem investiţii pentru că atâta timp cât imobilul făcea obiectul unui litigiu nu puteam legal să facem niciun fel de investiţii şi îmbunătăţiri la aceea clădire. Ceea ce va trebui să facem este să reînscriem în cartea funciară titlul de proprietare pentru a deveni proprietari”, adaugă Alin Iuga, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj.
Autoritățile locale promit să facă o analiză completă a domeniului până la sfârșitul anului pentru a determina ce trebuie reabilitat. Până atunci, muzeul poate să fie vizitat după același circuit pe care îl aveau și oaspeții familiei Goga atunci când ajungeau la Ciucea.
„Acum ne aflăm în salonul de primire. După cum puteți vedea piesa cea mai reprezentativă este portretul Veturiei Goga realizat de Camil Ressu”, mai spune Lidia Ilea.
Cu ani în urmă, aici obişnuiau să vină Mihail Sadoveanu, George Enescu, Dinu Lipati și Nicolae Titulescu. Ansamblul de la Ciucea a fost înscris pe lista Patrimoniul cultural național al României ca monument istoric de clasa A.