Ilie Carabulea a fost trimis în judecata în primăvara lui 2014, când procurorii l-au acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals, grup infracţional şi folosirea unor informaţii secrete. Toate acuzaţiile sunt legate de impunerea, în conducerea ASF, a unui fost director din Carpatica, al cărui rol era să protejeze compania care îi plătise anterior salariul.
Judecător: Ilie Carabulea a sfidat Justiţia
„Inculpatul Ilie Carabulea este cel care a controlat de la bun început această acţiune ilicită şi cel care controla şi acţiunile celorlalţi inculpaţi. De asemenea, Curtea constată că inculpatul a demonstrat o atitudine de sfidare faţă de actul de justiţie, concluzie ce rezultă din antecedentele sale penale şi atitudinea sa procesuală pe parcursul acestui proces penal”, se arată în motivarea Curții de Apel București.
Judecătorul precizează, în document, ca închisoarea cu executare pentru fapte de corupţie reprezintă o ripostă dură a societăţii faţă de acest fenomen. Mai mult, afirmă magistratul, protejarea de sancţiuni a Carpatica Asig, prin ascunderea rezultatelor unor controale, a pus în pericol siguranţa financiară a asiguraţilor.
Fiecare asigurat, afectat de corupţia de la ASF
„Având în vedere că ASF-ul este bugetat prin intermediul societăţilor de asigurare, care la rândul lor, încasează banii de la cetăţean, face ca ASF-ul să fie o instituţie ce trebuie să îşi focalizeze întreaga activitate în scopul protejării consumatorului final, respectiv cetăţeanul care încheie o poliţă de asigurare RCA. Acţiunile inculpaţilor au condus la imposibilitatea de a se realiza acest scop şi reprezintă practic o atingere adusă intereselor fiecărui asigurat”, potrivit motivării deciziei Curții de Apel București.
În ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte al Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, instanţa a considerat că acuzaţiile DNA nu sunt susţinute de probe. Soluţia a fost contestată de procurori, iar procesul se va relua la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la sfârşitul lunii aprilie.
Citiți și: