Morar: „După primul mandat la DNA, a fost creat un post la Bruxelles pentru mine”
După un sfârşit de an încărcat de evenimente politice, începutul lui 2013 este marcat de controverse la vârf în sistemul de justiţie, o zonă aflată la intersecţia marilor interese politice.
Scandalul izbucnit vineri la alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii pare abia la început, preşedintele Traian Băsescu spune că nu se grăbeşte să accepte nominalizările ministrului Justiţiei pentru noii şefi în fruntea Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar veştile proaste în materie nu se opresc aici.
Toate acestea se întâmplă la mai puţin de două săptămâni distanţă de raportul de ţară pe justiţie, raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, de care depinde acceptul pentru intrarea României în spaţiul Schengen din martie. Daniel Morar, prim-adjunct al Procurorului General, a fost invitatul Elenei Vijulie miercuri seară, în studioul Digi24.
Interviul a fost transmis LIVE pe Digi24.
De ce nu doreşte Morar postul de procuror general
- Interimatul meu la Parchetul General ia sfârşit pe data de 2 aprilie. Sper că se va găsi un procuror general până atunci.
-Nu m-am înscris în procedura de alegere a procurorului general. Am criticat criteriile de transparenţă, proiectul de management şi interviul, ca şi alegerea a două candidaturi pentru acest post.
-Miza numirii (în funcţiile de conducere din instituţiile Justiţiei) este foarte mare, mai mare decât în 2005, pentru că până atunci nu prea era interesat publicul de cine urma să aibă aceste funcţii. În virtutea celor întâmplate în ultimii şapte ani, lumea este acum foarte interesată. Au fost progrese semnificative în activitatea procurorilor.
Rocada Morar / Kovesi
- Nu m-aţi auzit niciodată pe mine vorbind despre o rocadă Laura Codruţa Kovesi / Daniel Morar.Nu am vrut să fiu procuror general. (În cazul în care ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ar avea alte planuri cu Daniel Morar):Nu discutăm despre chestii ipotetice. Pe bune.
Un post cu numele lui Daniel Morar la Bruxelles
- Când primul meu mandat la DNA s-a încheiat, în 2008, s-a creat un post la Bruxelles pentru Daniel Morar. Eu am preferat să nu plec, pentru că am considerat că mai am de făcut multe la DNA.
Despre situaţia de la Consiliul Superior al Magistraturii
- Doamna Oana Hăineală este preşedintele ales al Consiliului Superior al Magistraturii. Nu s-a ales vicepreşedintele. Deci nu este vorba de un interimat.
- Această situaţie a pornit de la rezultatul alegerilor din CSM. De la nemulţumirile şi frustrările unor magistraţi privind alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte, s-a ajuns la dezbaterea legitimităţii acestei alegeri, şi de aici până la contestarea statutului unei întregi categorii profesionale nu a fost decât un pas.
- Atunci când Constituţia vorbeşte despre faptul că în funcţia de preşedinte al CSM poate fi ales un magistrat, nu face diferenţă între procurori şi judecători. Deci lucrurile sunt hotărâte de Constituţie, în litera ei.
- În acest an, (judecătorii care au pierdut cu candidatul lor şi în 2012) au pierdut alegerile în favoarea doamnei Oana Hăineală. Este vorba doar de nemulţumirea şi frustrarea unor colegi după alegerile din CSM.
- Eu cred că se vor finaliza alegerile la CSM chiar săptămâna viitoare. Avem şedinţă de plen în care trebuie să alegem un nou vicepreşedinte. Sper ca membrii CSM să dea dovadă de maturitate, să accepte că alegerea doamnei Hăineală e una legală, să trecem la alegerea vicepreşedintelui şi să nu mai blocheze cvorumul. Că asta au făcut data trecută, au blocat cvorumul.
Clarificarea statutului procurorilor
- Această chestiune a existat înainte de izbucnirea scandalului de la CSM.
Revocarea membrilor CSM
- Unul din motivele invocate ar fi fost netransparenţa din procedura alegerilor.
Articolul 134 din Constituţie, care se referă la nominalizarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA
- Preşedintele şi-a exprimat o îndoială. A spus„gândiţi-vă dacă această propunere trebuie să o facă ministrul Justiţiei sau CSM”. Eu vă spun că e o procedură legală de opt ani încoace, după care am fost numit şi eu şi echipa mea, motiv pentru care eu nu am cum să o dezavuez. Nu am cum să ştiu la ce s-a gândit domnul preşedinte. Cred că trebuie să faceţi un interviu cu dânsul.
Raportul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
- (În raportul DNA prezentat în septembrie 2012) am arătat că, urmare a activităţii DNA, au ajuns în instanţă membri ai Parlamentului, ai Guvernului, baroni locali, capi ai justiţiei, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Şi asta se datorează statutului de magistrat independent al procurorului.
- Nu pot să spun că DNA a făcut tot ceea ce putea face, dar a făcut lucruri consistente. Rezultatul concretizat în hotărâri judecătoreşti nu este unul care să mă mulţumească. În foarte puţine cazuri s-au datsoluţiiimportante.
- Niciodată schema completă a DNA nu a trecut de 120 de procurori, pentru că sunt dosare foarte complexe şi pentru că presiunea este imensă. Când un procuror are un caz mai greu, îl vedeţi tocat în presă, insultat şi aşa mai departe.
Stenogramele care transpiră în presă
- Stenogramele prezentate la televizor sunt mijloace de probă la dosar. Ele sunt date legal presei după prezentarea în instanţă. Când nu a fost aşa, CSM-ul a făcut de fiecare dată verificări. Eu nu pot să păzesc fiecare procuror pentru că nu am cum. S-au făcut de fiecare dată verificări, dar niciodată nu am putut stabili cum s-a ajuns unde s-a ajuns. Dar aceste documente merg într-o sumedenie de locuri.
Relaţia cu actuala guvernare şi cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru
- N-am nici o relaţie cu actuala putere, după cum nici cu fosta putere nu am avut nici o relaţie. Mă aştept să fie corecţi în relaţia cu procurorii, cum şi noi trebuie să fim în relaţia cu ei.Nu am treabă cu puterea. Sigur că domnul Ponta a făcut afirmaţii repetate şi cu privire la mine, din când în când e preocupat de persoana mea şi adresează aprecieri, dar... asta este. Nu pot să răspund toată ziua.
- (Despre o posibilă relaţie mai prietenoasă cu Mona Pivniceru): Sincer, nu cred. Sunt sceptic vis-a-vis de poziţiile pe care doamna Pivniceru le-a avut faţă de mine, faţă de procurori, faţă de DNA, încă dinainte de a deveni ministru al Justiţiei, atunci când era preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România. Şi n-am văzut nimic semnificativ schimbat în acest sens care să mă facă să cred că pe viitor va fi mai bine. Dar lucrurile se vor rezolva în sensul că vom scăpa unul de altulîntr-un fel sau altul. Drumurile noastre se vor despărţi cumva.
- Ideea este că, am mai spus-o, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei care vrea să facă nişte propuneri responsabile pentru capii Ministerului Public să nu îl întrebe nici pe procurorul general,al cărui mandat s-a terminat,nici pe procurorul-şef al DNA,al cărui mandat s-a terminat, despre persoanele pe care le-ar vedea potrivite pentru asemenea funcţii.
- I-am fi recomandat câteva persoane, patru-cinci, pe care putea să le vadă. Niciodată nu a existat o asemenea discuţie. Deci să nu îmi spună că vrea în mod responsabil să numească oameni într-adevăr competenţi. Cine poate cunoaşte mai bine ce este într-un sistem decât procurorul general, nu?, care a condus şase ani. Sau decât procurorul-şef al DNA, care a condus DNA-ul şapte ani.
Care ar fi fost recomandările lui Daniel Morar pentru şefia DNA
- Dar era o chestiune, nu i se impunea nimic. Am mai spus de colegii mei de la structura centrală (procurorii care au dus greul bătăliei anticorupţie) - Doru Ţuluş, Lucian Papici, de colegii din structurile teritoriale - Nistor, de la Piteşti, Elena Botezan de la Cluj, de Laura Oprean, care acum conduce DNA-ul din postura de interimar... Sunt oameni cares-au expus în toţi aceşti ani. Sunt oameni care au rezistat presiunilor în toţi aceşti ani, au făcut dosare importante şi au obţinut şi rezultate în instanţă. Sunt oameni, cum ar veni, care s-au validat. Nu oameni de genul candidaturilor propuse, da?
Retragerea din toamnă a procurorului Daniel Morar, un semnal gri pentru subordonaţii cu şanse?
- Eu nu mai puteam candida pentru postul de candidat şef al DNA. Credeţi-mă, cu toată sinceritatea, am făcut şedinţă cu ei şi le-am recomandat să se ducă la interviul pentru DNA, pe principiul că ar trebui să ajungă şef al DNA un om care a lucrat în DNA, care s-a expus în toţi aceşti ani şi care este bun, care este validat.
- Dar ei, respectiv şefii acestor procurori, o parte din ei au fost la întâlnirea cu ministrul Justiţiei. Au purtat discuţii directe cu ministrul Justiţiei pe chestiunea asta. Şi cel mai mult, repet, afirmaţia care a deranjat corpul de procurori a fost răspunsul la întrebarea„Ce faceţi dacă vin doar ciudaţi sau exotici?” - că există în fiecare categorie profesională... (Mona Pivniceru) a spus„numesc ciudaţi sau exotici”.
- Procurorilor li s-a părut un răspuns lipsit de maturitate. Bun, dacă vin oameni care nu se potrivesc profilului, reiei procedura.Pentru că nu avem interesul să ocupăm neapărat acest post, ci avem interesul ca în următorii trei ani de zile să fie acolo un om capabil. Şi să şi reziste mental.
- Nu (am sunat-o pe Mona Pivniceru) pentru că nu pot să-mi ofer serviciile dacă nu sunt întrebat. Am avut discuţii şi discuţiile mele cu doamna Mona Pivniceru sunt civilizate, adică să nu vă închipuiţi că nu sunt. Dar nu am fost întrebat niciodată despre acest lucru.
Unde va fi Daniel Morar, într-un an de zile
- Nu ştiu. (În zona sistemului judiciar), foarte probabil. În politică, nicidecum. Nu. Nu m-am gândit să intru în politică la acest moment.(Nu i s-a propus nici candidatura la preşedinţie, nici fotoliul de ministru al Justiţiei.)Postul de ministru al Justiţiei este ocupat, eu sunt procuror. Speculaţii se pot face oricâte, da.
Este independenţa sistemului judiciar pe o pantă ireversibilă?
- Nu, nici vorbă. Cu discuţia despre statutul procurorilor nu poate fi vreo pantă ireversibilă. Se poate spulbera într-o clipă.
- Etichete:
- video
- csm
- daniel morar
- raport mcv
- alina ghica
- oana schmidt
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News