Mohammad Munaf a fost adus în România „din zona Orientului Mijlociu”
ACTUALIZARE 18.40. „Bine ai venit Mohammad Munaf !
În sfârșit, epopeea răpirii ziaristilor din 2005 in Irak pare, repet, pare să se fi terminat.
Omar Hayssam, cu cetățenie română şi siriană, principalul organizator al răpirii, a fost recuperat în 2013 şi adus în țară pentru a-si ispăși condamnarea de 20 ani de închisoare pentru terorism, dată în 2007 de ICCJ.
Astăzi şi cetățeanul american şi irakian Mohammad Munaf, complicele lui Omar Haysam, a fost adus în ţară pentru a ispăși condamnarea la 10 ani de închisoare dată de Curtea de Apel București în 2007 (bagă mare Abraham)
Mi-am dorit mult să se întâmple așa, pentru că am tratat răpirea celor trei jurnaliști ca pe un atentat la siguranța națională”, a scris pe Facebook fostul preşedinte Traian Băsescu.
Actualizare 16:45. Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI, a declarat la Digi24 că aducerea în țară a lui Mohammad Munaf se datorează „unei operațiuni ample”.
„SRI este instituţia care a desfășurat o acţiune amplă în colaborare cu partenerii interni şi internaţionali, şi am reuşit să punem în aplicare mandatul de executare a pedepsei pe numele lui Mohammad Munaf”, a subliniat el.
Ovidiu Marincea a menționat că Mohammad Munaf a fost adus în România „din zona Orientului Mijlociu.”
„Operaţiunea a început odată cu infracţiunile, din 2005, de atunci SRI a contribuit pentru aducerea sa în ţară. Unul dintre principalii actori îşi va ispăşi pedeapsa. Este un succes al întregului aparat pentru prevenirea și combaterea terorismului”, a mai spus Ovidiu Marincea.
„Operaţiunea s-a făcut potrivit legii”, a răspuns consilierul directorului SRI. „Preşedintele României a felicitat SRI, dar meritul e al tuturor instituţiilor”, a mai spus el.
Actualizare 16:30. Poliția Română precizează că „la această oră, Mohammad Munaf se află în custodia Poliţiei Române.”
„Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române, pe baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoare emis pe numele său. Acțiunea Poliției Române a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații și al altor instituții cu competențe în domeniu, interne și internaționale. Persoana în cauză a fost condamnată la data de 24 aprilie 2008 de către magistraţii Curții de Apel Bucuresti - Secția I Penală la o pedeapsa privativă de libertate de 10 ani închisoare pentru acte de terorism săvârșite atât pe teritoriul țării cât și în afara acestuia, împotriva unor cetățeni români”, precizează sursa citată într-un comunicat de presă.
„Autoritățile statului român au finalizat astăzi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, cu aducerea în țară a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române.
Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi.
Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești.
Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Povestea răpirii celor trei jurnaliști
În martie 2005 trei jurnaliști români, Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți în Irak. Au fost eliberați după două luni.
Cei trei români, alături de alți nouă prizonieri, între care Muhamad Munaf și Florence Aubenas, au stat într-un beci mai mic decât înălțimea unui om, pe paturi din metal, fără curent electric. Pentru eliberarea celor trei s-a cerut inițial 30 de milioane de dolari, apoi retragerea trupelor românești din Irak și în final o sumă mult mai mică de bani. Nicio autoritate din România nu a confirmat vreodată plata vreunei sume.
În timpul captivității, jurnaliștii români au fost amenințați în repetate rânduri cu execuția, cel mai aproape să fie ucis fiind Sorin Mișcoci, pe care răpitorii l-au îmbrăcat în „cămașa portocalie a morții”.
După eliberarea jurnaliștilor, autoritățile americane l-au reținut pe Mohammad Munaf, ghidul celor trei jurnaliști în Bagdad. În urmă declarațiilor făcute de acesta, la București a fost arestat omul de afaceri Omar Hayssam. Acesta a fost acuzat că a plănuit răpirea celor trei jurnaliști români, fiind prima persoană trimisă în judecată pentru terorism în România.
Hayssam a reușit să fugă din România în Siria și, în timpul vizitei sale oficiale în România din 2010, președintele Siriei a lăsat să se înțeleagă că acesta nu va fi extrădat până când nu-și ispășește pedeapsa la care, între timp, fusese condamnat de autoritățile siriene. Ulterior, au izbucnit evenimentele din Siria, iar tratatul de extrădare a rămas neratificat de partea siriană.
Mohamed Munaf a fost condamnat inițial în Irak, în 2006, la moarte prin spânzurare. Ulterior, s-a dechis rejudecarea lui. El a rămas în custodia autorităților americane din Irak, care, o dată cu retragerea din 2011, au predat autorităților irakiene toți deținuții. Despre Muhamad Munaf nu se mai știe nimic de mulți ani.
În septembrie 2011 s-a anunțat că un tribunal irakian a condamnat la închisoare pe viață doi bărbați implicați în răpirea celor trei jurnaliști români, dar nu s-a mai pomenit numele lui Munaf.
- Etichete:
- irak
- mohammad munaf
- jurnalisti romani rapiti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News