Procurorul Dumitru Cristudor, reținut de colegii săi din DNA pentru că ar fi primit mită sub forma unor materiale de construcții și pentru favorizarea infractorului, obținuse calificativul „foarte bine” la ultima evaluare profesională dinaintea reînvestirii în funcția de procuror-șef al DNA Slobozia.
Conform Hotărârii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii 214 din 17 iunie 2010, dată de la care îi începuse actualul mandat de trei ani, după ce în 8 iunie îi expirase mandatul anterior, procurorul care avea atunci o vechime de 25 de ani și o lună și-a depus candidatura pentru acest post. Aceasta a fost susținută de colegii din serviciul teritorial. Mai mult, pe baza recomandării procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, la acea dată Daniel Morar, membrii colegiului de conducere al Direcției Naționale Anticorupție au avizat favorabil candidatura depusă de Dumitru Cristudor.
„Din fișa profesională, întocmită urmare a verificării dosarului profesional, rezultă că domnul procuror Cristudor Dumitru are o vechime în funcție de 25 de ani și 1 lună, a primit calificativul „foarte bine” la ultima evaluare a activității profesionale și nu a fost sancționat disciplinar”, se arată în hotărârea CSM din 2010.
Care sunt capetele de acuzare
Procurorul șef al DNA Slobozia a fost reținut azi, pentru 24 de ore, și va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă mâine. Odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale el ar urma să fie suspendat din funcția de procuror a Secției pentru procurori a CSM.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 11 februarie 2013 până în prezent, Cristudor Dumitru, în calitatea sa de procuror, împreună cu învinuiții Taifas Daniel Vasile și Andronache Monica, a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităților judiciare germane, potrivit DNA.
Persoanele respective urmau să distrugă și să ascundă documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală și, implicit, lipsind de finalitate activitățile de percheziție dispuse de autoritățile judiciare germane pe teritoriul României. Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritățile germane pentru evaziune fiscală a constat în înștiințarea cu privire la data efectuării perchezițiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul țării, suportarea costurilor asistenței juridice.
„În 23 mai și 1 iunie 2013, în schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu și anume neadoptarea unor măsuri de protecție minimale care să asigure conspirativitatea activităților de percheziție ce urmau a fi efectuate de autoritățile judiciare germane în municipiul Slobozia, magistratul Cristudor Dumitru ar fi primit de la Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul lui Andronache Monica, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 5.354 lei”, arată comunicatul DNA.
Bunurile erau necesare pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.
Mădălina Prundea