Miniștri protejați de Parlament 

Data publicării:
parlament crop-6

Potrivit legii răspunderii ministeriale, intrată în vigoare în anul 1999, procurorii au nevoie, după caz, de aviz din Partea Parlamentului, Preşedinţiei şi Parlamentului european pentru a urmări penal un fost ministru. Asta numai în situaţia în care infracțiunile de care sunt acuzaţi au legătură cu activitatea din cadrul guvernului. În caz contrar, ei se supun legilor comune.

Punerea în aplicare a legii nu este însă atât de simplă. De multe ori, procurorii au fost nevoiţi să continue achetele fără să îi cerceteze pe miniştrii faţă de care aveau suspiciuni.

Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei, este suspectat de DIICOT că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Ioan Niculae să obţină gaz la un preţ mult mai avantajos. Ar fi aprobat în acest sens mai multe memorandumuri. Varujan Vosganian este senator, aşa că anchetatorii au cerut aviz pentru a putea începe urmărirea penală. Cu 126 de voturi împotrivă şi doar 26 pentru, cererea a fost respinsă.

„Faptele care sunt reţinute în sarcina mea, prin referatul procurorului, constituie exclusiv decizii politice în domeniul economic potrivit atribuţiilor mele de la acea dată de ministru al Economiei şi Finanţelor”, a spus senatorul Varujan Vosganian.

Un alt exemplu este cel al deputatului Victor Paul Dobre. În 2012, Parchetul General a cerut aviz pentru a-l cerceta penal în dosarul fraudării referendumului pentru demiterea preşedintelului. Anchetatorii l-au acuzat de abuz în serviciu după ce i-ar fi cerut şefului de la Evidenţa Persoanelor să emită un document prin care să nu-şi asume responsabilitatea pentru listele electorale. Şi în acest caz, plenul Camerei a respins cererea procurorilor.

Anchetatorii au avut ceva mai mult succes cu cererile trimise către preşedintele României. Aşa a fost începută ancheta în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, acuzat că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae.

Anchetatorii au reuşit să obţină un aviz şi din partea Parlamentul European. Este vorba despre dosarul europarlamentarului Adrian Severin acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Demnitarul a fost filmat de jurnaliştii de la "The Sunday Times" în timp ce accepta să primească 100.000 euro pentru a susţine activitatea unei societăţi comerciale.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doliu în lumea filmului la final de an. A murit actrița iubită de milioane de români
Digi FM
Halle Berry, fabuloasă în costum de baie cu un decolteu amețitor, la 58 de ani: „Nu mă pot decide dacă vreau...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
CV-ul lui Gigi Becali, șters de pe pagina Parlamentului. Detaliile neștiute despre primul său mandat
Newsweek
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...