Ministerul Justiției a elaborat un proiect de act normativ privind grațierea
Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Justiției a transmis, miercuri dimineața, spre consultare, către CSM, Înalta Curte și Parchetul General, două proiecte de acte normative, între care unul referitor la grațiere, a declarat ministrul Florin Iordache, după ședința de guvern la care a participat și președintele Klaus Iohannis.
Aceste proiecte vor fi puse în dezbatere publică și nu figurau pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri, a precizat ministrul, alături de premierul Sorin Grindeanu.
Unul dintre actele normative se referă la grațiere, însă nu vor fi grațiate persoanele condamnate pentru fapte de corupție, spălare de bani, acte de violență, a subliniat Florin Iordache. El a estimat că de această lege ar putea beneficia 2.300 - 2.500 de persoane, în condițiile în care există un excedent de 9.000 de deținuți față de capacitatea închisorilor din România, iar România se află sub incidența unei decizii-pilot a CEDO privind gradul de încărcare din penitenciare.
Un al doilea proiect de act normativ se referă la punerea în concordanță a legislației cu deciziile CCR, dar și cu o directivă europeană din februarie 2016 referitoare la dreptul persoanelor la un proces echitabil. Fără a răspunde direct, ministrul justiției și premierul au lăsat să se înțeleagă că din această perspectivă, va fi schimbată definiția abuzului în serviciu.
Răspunzând întrebărilor insistente din partea presei, premierul și ministrul justiției au dat însă asigurări că actele normative puse în dezbatere nu dezincriminează abuzul în serviciu și conflictul de interese, ci doar „se clarifică unele lucruri în concordanță cu deciziile CCR” și legislația europeană.