Foto: MediafaxFoto
ACTUALIZARE 13.40. Marian Vanghelie a spus, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), că a dat o declaraţie de martor în faţa anchetatorilor, în dosarul privind problemele la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.
"Am spus ceea ce cred şi nu m-am delimitat nicio secundă de la ceea ce am spus şi public. Nu am făcut nimic altceva decât să explic declaraţia mea publică, cu argumente bazate pe logică. Nu am hârtii sau alte documente pe care să le aduc procurorilor, pentru că eu nu lucrez în MAE sau la vreo altă instituţie", a spus Marian Vanghelie.
Întrebat cine crede că este responsabil de problemele de la votul din diaspora, Marian Vanghelie a răspuns: "Cred că sunt împreună Victor Ponta cu Liviu Dragnea".
Primarul Sectorului 5 a adăugat că, în opinia lui, "cei ce au condus campania sunt cei responsabili". "Şi-au bătut joc băieţii ăştia, iar justiţia acum trebuie să lămurească cine este responsabil", a mai spus Vanghelie.
Marian Vanghelie a precizat că nu are o "bătălie personală" cu Victor Ponta şi că, "în contextul actual, de un penibil foarte mare, trebuie să spunem adevărul".
Edilul Sectorului 5 a mai arătat că a participat la foarte multe discuţii la nivelul PSD şi că, în opinia sa, a fost exclus din partid pentru că îl tot alegea lumea. "De aceea nu au pus un director de campanie, pentru că nu găseau aşa ca mine", a mai spus Vanghelie.
Marian Vanghelie a făcut mai multe declaraţii publice în noiembrie şi decembrie 2014, în care a făcut referire la mai multe nereguli privind organizarea alegerilor în străinătate.
Vanghelie a fost exclus din PSD la sfârşitul lunii noiembrie la şedinţa în care PSD a făcut bilanţul alegerilor şi a analizat rezultatele. O măsură similară a fost luată atunci cu privire la Dan Şova şi la Mircea Geoană.
Institutul pentru Politici Publice a cerut DNA să înceapă verificări după declaraţiile făcute astăzi de Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. Cei doi au susţinut că Victor Ponta ar fi împiedicat "în mod deliberat" votul din străinătate.
Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetări cu privire la faptă, şi în acest stadiu al anchetei, strânge probe în dosarul privind problemele la votul din diaspora.
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit iniţial pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prin conexarea a şase dosare penale care au vizat plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, întrucât DNA avea în lucru un alt dosar care vizează aceleaşi fapte.
În 8 decembrie, Autoritatea Electorală a transmis mai multe documente solicitate de DNA, între acestea numărându-se corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din diaspora.
La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Ştire în curs de actualizare -