Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre

Data actualizării: Data publicării:
ra mazare cu jurnalisti si microfoane
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Instanța supremă a decis miercuri să emită un mandat de arestare în lipsă pentru fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Decizia nu este definitivă.

radu mazare_dna_04_INQ_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis miercuri cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, după ce acesta a încălcat termenii controlului judiciar şi a plecat în Madagascar.

În solicitarea sa, DNA arată: „Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)”.

Procurorii spun că există suficiente date care arată că Radu Mazăre „s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată” şi, de asemenea, există un risc real şi serios ca fostul primar să se sustragă de la răspundere penală. „Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică şi anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deţinut funcţii publice importante şi care au fost sau sunt acuzaţi (ori condamnaţi) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie”, mai afirmă procurorii.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârşitul lunii decembrie, scrie News.ro. Atunci, el trebuia să se prezinte la Poliţia Constanţa, în cadrul controlului judiciar, dar a transmis că a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. El susţine, într-o scrisoare adresată „tuturor autorităţilor interesate din România”, că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că este „o ţintă politică a statului paralel”, iar în România nu mai are „nicio şansă să beneficieze de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială”. El mai spune că se va întoarce atunci când în ţară va exista „o justiţie reală”. 

În acest document, Mazăre se referă la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar şi la celelalte patru dosare penale mai vechi, el susţinând că este nevinovat.

Radu Mazăre, primar al Constanţei timp de trei mandate, este cunoscut pentru vacanţele sale în Brazilia şi în Madagascar, iar anul trecut el şi-a deschis un complex turistic în Madagascar.

În 2012, când era primar al Constanţei, Radu Mazăre anunţa, la întoarcerea dintr-o vacanţă în Madagascar, că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care ar fi plătit 1 euro pe metru pătrat. El spunea atunci că vrea să construiască acolo un complex pentru iubitorii de sporturi nautice.

În noiembrie 2016, fostul primar al Constanţei le-a vorbit magistraţilor instanţei supreme, la unul din termenele în procesul privind finanţarea cartierului social Henri Coandă, despre investiţiile sale imobiliare în Brazilia şi ]n Madagascar, cu banii lui Elan Schwartzenberg. El a vorbit despre două terenuri în Brazilia, cumpărate în 2007 şi 2008, şi despre "aproximativ două hectare” într-o zonă turistică din Madagascar. Pe terenul din Madagascar a fost ridicat resortul Mantasaly, format din 16 bungalow-uri amplasate pe plajă, restaurant, bar-lounge, SPA şi magazin.

În luna iulie a acestui an, Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitivă. În acest dosar au fost judecaţi foşti angajaţi din Primărie sau foşti consilieri locali. Instanţa a decis achitarea a 26 de inculpaţi, ceilalţi primind pedepse cu suspendare. În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, pentru atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Radu Mazăre mai este judecat şi în alte dosare, acestea aflându-se pe rolul primei instanţei. Astfel, la instanţa supremă este judecat un dosar în care fostul primar al Constanţei este acuzat că a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În acest dosar, mai sunt judecaţi fostul deputat PSD Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, el este judecat tot la instanţa supremă, împreună cu fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanţa. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

Radu Mazăre este judecat la Tribunalul Constanţa într-un alt dosar pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi vândut terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, realizând astfel un prejudiciu de peste trei milioane de euro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani