Subiectul ofiţerilor acoperiţi din justiţie a fost motiv de ceartă în plenul CSM. O parte dintre membrii susţin că sunt mari semne de întrebare legate de modul în care au fost făcute verificările de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Pe 18 ianuarie, CSAT a transmis o adresă în care spune clar că în sistemul judiciar nu există ofiţeri ai serviciilor de informaţii.
Norel Popescu, membru CSM: „Noi, CSM-ul, ar trebui să ne adresăm comisiei parlamentare de verificare a SRI pentru a face verificări. Dacă s-a întâmplat ca aceste verificări venite la noi să fie realizate de servicii pentru angajaţii lor şi nu de CSAT. Vă pun în discuţie necesitatea sesizării comisiei parlamentare de verificare a serviciilor de informaţii”.
Bogdan Gabor, membru CSM: „Punem la îndoială orice verificare. Eu sunt convins că orice altă insituţie care face vreo verificare şi care nu ar spune că nu sunt acoperiţi în justiţie, noi tot n-am fi mulţumiţi. Cred că mergem pe o discuţie foarte periculoasă”.
Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: „Asta este imaginea actuală a justiţiei, în sensul că justiţia este plină de oameni care aparţin serviciilor secrete, informatorilor? Nu ştiu. Vă întreb? Are cineva interes să rostogolească în spaţiul public aceste afimaţii?”.
În ciuda discuţiilor în contradictoriu, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de răspunsul primit de la CSAT şi nu a mai cerut verificări suplimentare.
Discuție Dan Mihalache – jurnaliști:
- De la Uniunea judecătorilor a venit o informaţie cum că intenţionează să dea în judecată CSAT-ul pentru această situaţie...
- Mi se pare hazardat şi am sentimentul că cineva se află într-o campanie electorală în justiţie prin tema asta. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o ... mi se pare că s-a introdus în 2005 sau 2006, ca CSAT-ul să verifice aceste lucruri. Dacă mă întrebaţi pe mine este puţin complicat şi nu văd foarte bine rolul CSAT-ului. Poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT-ul nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi.Dacă îmi aduc bine aminte, de la colegul meu Oprişor, cam asta era cifra. El poate să ia acele declaraţii pe proprie răspundere şi să le trimită instituţiilor. Instituţiile răspund. Răspunsul instituţiilor aceasta a fost, nu există capacităţii proprii ale CSAT-ului de umbla după ofițeri acoperiţi.
- SRI are agenţi acoperiţi...
- Da. SRI, SIE, Direcţia generală de informaţii a apărării şi DGIPI. De asta vă spun că eu am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar ăsta a fost răspunsul instituţiilor statului.
- Ar trebui schimbată legislaţia? Spuneaţi că există pe legislaţia în vigoare această prevedere...
- Dacă dvs. vi se pare o chestiune fezabilă o lăsăm aşa. Dacă nu...ne mai gândim.
În magistratură nu sunt informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Este concluzia la care a ajuns CSAT, după ce a verificat declaraţiile judecătorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridică şi personalului auxiliar al instanţelor şi parchetelor.
informaţiile au fost trimise la CSM şi la Ministerul Justiţiei.
Verificările au venit chiar la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut acest lucru din primăvara anului trecut. CSM a mai făcut o solicitare în acest sens şi în prima şedinţă a Consiliului din acest an.
Judecătorul Horaţius Dumbravă spunea atunci că aşteaptă un semnal de transparenţă din partea preşedintelui Klaus Iohannis care să spună că „nu este niciun judecător sau procuror ofiţer acoperit sau colaborator al serviciilor secrete”.