Legile justiției | Florin Iordache critică propunerile lui Tudorel Toader
Propunerile lui Tudorel Toader privind sistemul judiciar sunt criticate inclusiv de predecesorul său la Ministerul Justiţiei, Florin Iordache. Iniţiatorul Ordonanţei de Urgenţă 13 este de acord cu unul din principalele reproşuri aduse de parchete - Inspecţia Judiciară nu trebuie să fie subordonată politic. Florin Iordache mai e de părere că mandatele procurorilor-şefi ar trebui să fie în continuare de trei ani, nu de patru, cum propune Tudorel Toader. Iată ce a declarat fostul ministru al justiției într-un interviu acordat Digi24:
Alina Manolache, reporter Digi24: Ce le răspundeţi liberalilor care spun că va fi politizată justiţia prin măsurile dorite de ministrul Justiţiei?
Florin Iordache: Fără îndoială, nu discutăm de politizare. Eu cred că sunt nişte propuneri care se pot discuta. Fără îndoială, Parlamentul va avea ultimul cuvânt.
Alina Manolache: Aveţi ceva modificări strict în această chestiune, a numirii procurorilor-şefi?
Florin Iordache: Strict pe aceast numire, nu. Ce este de discutat şi noi avem observaţii este pe anii pe care îi are fiecare mandat, eu cred că aşa cum sunt acum, trei ani, cu posibilitatea de prelungire o dată, este o formulă mult mai bună decât formula care este propusă cu patru ani şi patru ani de prelungire, ar fi cumva ceva cam mult. Şi doi, credem că Inspecţia Judiciară trebuie să fie o instituţie autonomă...
Alina Manolache: Deci nu în subordinea Ministerului Justiţiei?
Florin Iordache: Nici în subordinea ministrului justiţiei, că, până la urmă, ministrul este un om politic. Dar în acelaşi timp nu trebuie să rămână nici la CSM, pentru că, în aceste zile, există o bătălie de schimbare sau nu.
Alina Manolache: Dar varianta în care procurorii-şefi ar fi propuşi şi numiţi doar de către CSM, fără niciun alt factor politic, cum vi se pare această variantă?
Florin Iordache: Fără îndoială este o variantă care poate fi luată în calcul, de aceea cred eu că cu cât scoatem factorul politic din aceste numiri şi aceste nominalizări este o chestiune cât mai bună. Oamenii, părerea mea că ar trebui să fie mai bine informaţi. Cum au ieşit în iarnă şi, la fel, am constat că oamenii erau dezinformaţi şi era o lipsă de înţelegere a legilor, la fel şi acum că oamenii ar trebui să vadă mai bine, să citească aceste modificări, că acum au şi posibilitatea să citească aceste propuneri, care, repet, au fost înaintate ca propuneri la CSM.
Pragul pentru abuz în serviciu se întoarce
Celebrul prag privind abuzul în serviciu cuprins în Ordonanţa 13 se întoarce. Aleşii nu au renunţat la idee, iar fostul ministru al justiţiei, Florin Iordache, aşteaptă ca actualul ministru Tudorel Toader să vină cât mai repede cu proiectul în Parlament. În interviul pentru Digi24 fostul ministru al justiţiei a vorbit despre planurile legate de acest proiect, dar a explicat şi cum a ajuns la celebra replică „Altă întrebare!”.
Alina Manolache: Cât să fie acest prag?
Florin Iordache: Repet, eu am avut argumente şi la momentul când legea va veni în Parlament, eu am spus că este rezonabilă suma aceea de 200 de mii pe care eu am impus-o în iarnă.
Alina Manolache: V-aţi făcut mea culpa pentru felul cum s-a întâmplat atunci sau consideraţi că era în afara puterii dumneavoastră de a controla ce se întâmplă?
Florin Iordache: Nu, s-a demonstrat că acei oameni erau manipulaţi, a existat foarte multă dezinformare. Indiferent ce argumente am spus eu la acel moment, fiecare înţelegea cu totul altceva sau înţelegea pentru ceea ce era trimis. S-a demonstrat că prin deciziile Curţii chiar am avut dreptate.
Alina Manolache: Ce se va întâmpla în Parlament, mai este undeva propunerea aceasta?
Florin Iordache: Sunt la Ministerul Justiţiei şi noi le aşteptăm.
Alina Manolache: De ce nu au venit până acum, aveţi vreo explicaţie?
Florin Iordache: Nu ştiu, nu am nicio explicaţie, şi ăsta e un minus al ministrului justiţiei, pentru că nu a pus în concordanţă legislaţia cu deciziile Curţii.
Alina Manolache: Cum aţi ajuns la acea replică, „altă întrebare”?
Florin Iordache: După ce am prezentat actul normativ, toată lumea venea obsesiv: îl vizează pe Liviu Dragnea? şi am spus „Nu”, am mai prezentat o dată actul normativ. Şi am spus că nu, următoarea televiziune, „Dar aţi dat..., v-aţi consultat? Nu, v-am explicat!”. Exista obsesiv, la toţi reporterii de la acel moment, domnule, pentru cine sau de ce aţi dat acest act normativ. Am văzut că a existat o manipulare şi în presă, pentru că nu e posibil, am ieşit în conferinţă cu ministrul de finanţe care a prezentat bugetul pentru anul viitor şi absolut nimeni nu a avut o întrebare.
- Etichete:
- procurori sefi
- parchete
- tudorel toader
- florin iordache
- numire procurori sefi
- legile justitiei
- schimbari justitie
- iordache critici tudorel
- reactii propuneri legile justitiei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News