Terorismul, criza refugiaţilor sau grupările de crimă organizată au determinat autorităţile de la Bucureşti să schimbe regulile cu privire la arestarea străinilor pe teritoriul României. Concret, dacă suspecţii daţi în urmărire internaţională provin din ţări care nu sunt din Uniunea Europeană vor putea fi arestaţi de judecătorii români. Până acum era necesar ca ţara de origine să solicite arestarea provizorie.
Noua legislaţie va funcţiona în situaţia în care, de exemplu, un suspect căutat pentru terorism în state precum Yemen, Somalia sau Kenya este prins pe teritoriul României, iar autorităţile vor să-l aresteze imediat. Acest lucru va fi posibil, chiar dacă ţara de unde provine nu are acum acorduri de cooperare cu ţara noastră în domeniul judiciar. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru alte infracţiuni grave, cum ar fi traficul de arme.
Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei: „Se acordă autorităţilor judiciare române o marjă mai largă de aprieciere şi acţiuni în vederea contracarării pontenţialelor riscuri la adresa securităţii naţionale, inclusiv în situaţia lipsei de reacţie a unor parteneri străini, indiferent care ar fi aceştia”.
Franţa, Belgia şi Germania s-au confruntat cu atacuri sângeroase în ultima perioadă. O parte dintre suspecţi nu erau cetăţeni ai acestei ţări, dar erau pe lista neagră a serviciilor de informaţii. La toate acesta se mai adaugă valul de refugiaţi care ar putea aduce şi simpatizanţi ai organizaţiilor teroriste care activează în Orientul Mijlociu.
Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei: „Această actualizare a legislaţiei vine într-un context general european imigraţionist, a recentelor atentate teroriste din unele ţări europene şi din acest proiect de lege s-a dorit securizarea suplimentară a teritoriului naţional.”
Potrivit ultimului raport al Europol privind ameninţarea teroristă în Europa, 12 ţări şi-au schimbat legislaţia după atacurile teroriste din ianuarie 2015 de la Paris. Belgia, Germania şi Italia au introdus pedepse dure pentru cei care vor să devină combatanţi în Siria şi Irak. Iar Spania are o nouă lege care permite judecătorilor să dea ordin pentru distrugerea materialelor de propagandă islamistă.