„Am fost numită de actualul președinte, la propunerea premierului. Dacă succesorii lor nu ne susțin în lupta anticorupție, totul va fi pierdut. Riscul există, într-adevăr, dar avem doi aliați de nădejde. Mai întâi, Uniunea Europeană, care joacă rolul unui gardian. În urmă cu câteva luni, a fost cât pe ce să fie votată o lege care ne-ar fi împiedicat să-i anchetăm pe deputați, senatori sau primari suspecți de fapte de corupșie. Grație Bruxelles-ului și diplomaților occidentali, această lege nu a trecut. Apoi, societatea civilă constituie cea mai bună protecție a noastră”, a declarat Laura Codruța Kovesi în interviul pentru L'Express.
Ea a fost întrebată dacă se teme că viitorul preşedinte ar putea afecta independenţa DNA. Jurnalistul care o intervievează pe șefa DNA notează, în context, că premierul Victor Ponta este candidat al PSD, partid ai cărui mai mulți membri marcanți fac în prezent obiectul unor investigații.
Nu trece o săptămână fără să izbucnească un nou scandal de corupție în România, scrie publicația franceză. Este un efect al primului tur al alegerilor prezidențiale, din 2 noiembrie? Sau o mișcare de profunzime, care corespunde unei adevărate bulversări a societății române? se întreabă L'Express, care menționează că șefa DNA iese rar să vorbească public. A făcut-o, totuși, pentru L'Express, iar publicaţia rezumă astfel explicațiile date de Laura Codruța Kovesi: lucrurile se schimbă în România, una dintre țările cele mai sărace și cele mai corupte ale Uniunii Europene.
Titlul articolului este un citat din Laura Codruța Kovesi: „Astăzi, justiția română este independentă de cine e la putere”.
L'Express: Miniștri, senatori, primari, deputați....Nimeni nu pare, astăzi, să mai scape de justiție. Începutul unei „mari curățenii”?
Laura Codruța Kovesi: Poporul român aștepta asta de mai mulți ani. În sfârșit, statul se angajează în lupta împotriva corupției! O muncă dificilă: mai întâi trebui dovedit populației că justiția este, astăzi, independentă de cine e la putere. Acest lucru s-a făcut. Ministru sau simplu cetățean, toată lumea este astăzi tratată la fel. Și, mai important, sunt pronunțate pedepse cu închisoarea - până la zece ani, în cazul dosarelor cele mai grele. Când românii văd oameni politici în spatele gratiilor, ei spun că lucrurile se schimbă cu adevărat în țara lor. În consecință, peste 50 la sută din populație are încredere în noi, potrivit unui sondaj recent. Este încurajator.
L'Express: La ce dosare lucrați în prezent?
Laura Codruța Kovesi: Păduri întregi, care aparțineau statului, au fost retrocedate ilegal unor investitori privați. Prejudiciul se ridică la sute de milioane de euro.
Am descoperit totodată un vast sistem de miturire, pus la punct de funcționari și legat de vânzarea unor licențe Microsoft.
Cel mai recent caz de corupție privește o filială a grupului EADS. Însă nu avem încă suficiente elemente pentru a vorbi despre asta...(s.n.)
L'Express: Cum dați de aceste afaceri?
Laura Codruța Kovesi: Suntem 120 de procurori și anchetatori. De cele mai multe ori, primim plângeri, în special din partea unor oameni de afaceri străini, cărora li se fac diverse „solicitări” în timpul unor apeluri de ofertă. Anul acesta, ne-am ocupat de peste 4.000 de cazuri. Anul trecut am recuperat peste 350 de milioane de euro - bani publici deturnați.
Suspecții au adesea același profil: ocupă duncții importante și fac abuz de putere pentru a obține avantaje.