Kovesi și Horodniceanu, la ședința Consiliului procurorilor generali

Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, participă marți la ședința Consiliului procurorilor generali, convocată procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a discuta despre propunerile legislative propuse de ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

Procurorii generali de la cele 15 parchete de pe lângă curțile de apel participă, marți, la sediul Parchetului General, la o ședință de lucru în cadrul căreia vor fi discutate modificările legislative anunțate recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Consiliul Consultativ al procurorilor generali a fost convocat de procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a adopta o poziție comună în legătură cu modificarea legilor Justiției. Între timp, la parchetele din țară au avut loc adunări generale ale procurorilor, pe aceeași temă.

Parchetele nu au primit de la Ministerul Justiției proiectul de lege inițiat de Tudorel Toader. De altfel, ministrul Justiției a anunțat, vineri, că proiectul de modificare a legilor Justiției va fi trimis doar la CSM, nu și la DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Parchetul General a anunțat, săptămâna trecută, că „a luat act cu surprindere și îngrijorare” de modificările anunțate de ministrul Justiției, susținând că procurorii nu au fost consultați în prealabil.

„Ministerul Public a luat act cu surprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției și asupra cărora procurorii nu au fost consultați în prealabil. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...