Reprezentanţii magistraţilor spun că se simt urmăriţi ca pe vremea comuniştilor.
Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor: „Se vorbeşte despre faptul că unele instanţe şi mai ales cele care sunt noi ar cuprinde sisteme prin intermediul cărora se stochează datele din aceste instanţe. Noi studiem în birourile noastre dosarele, purtăm discuţii, ne sfătuim cu privire la probe, ori dacă cineva este în spatele acestor discuţii, le stochează undeva, se urmăreşte şi se vede care este intenţia magistratului”.
Picătura care a umplut paharul a fost o declaraţie făcută de şeful Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii.
Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice a SRI: „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze” (sursa: www.juridice.ro).
Inspecţia judiciară a analizat aceste afirmaţii, însă Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că ele nu aduc niciun fel de atingere independenţei justiţiei. Nemulţumită de rezultat, Asociaţia Magistraţilor a depus o plângere prealabilă care să ducă la anularea hotărârii. A primit şi de această dată de la CSM un răspuns negativ.
La ultima şedinţă a consiliului spiritele s-au încins.
Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România: „Suspiciunile sunt tot mai mari, acuzele sunt tot mai mari, iar tăcerea Consiliului Superior al Magistraturii în această problemă punctuală nu ajută deloc sistemul”.
Cristi Danileţ, membru CSM: „Pot să ne indice vreun nume concret de judecători şi procuroi care susţin acest lucru sau vorbim vorbe, despre ce se spune în presă sau ce spun unii în interviuri?”.