Judecătorii Curții de Apel București spun că pensia de serviciu nu constituie „în niciun caz un privilegiu, ci o compensație pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicții”. Judecătorii cer să se renunțe la inițiativele care afectează independența justiției.
„Consultați cu privire la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară, referitor la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar, judecătorii Curții de Apel București, în majoritate covârșitoare, au luat act cu îngrijorare de conținutul acestuia având în vedere potențialul grav de afectare a independenței sistemului judiciar. Judecătorii Curții de Apel București atrag atenția asupra încălcării reale, prin promovarea acestui proiect de lege, a echilibrului puterilor în stat, prin nesocotirea flagrantă și deliberată a jurisprudenței constante în materie a Curții Constituționale a României”, se arată într-un comunicat transmis de judecătorii Curții de Apel București.
Aceștia amintesc că pensia de serviciu „nu constituie în niciun caz un privilegiu, ci o compensație pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicții”.
Judecătorii susţin protestul personalului auxiliar al instanţelor
„Reamintim, de asemenea, complexitatea și dificultatea activității desfășurate în cadrul sistemului judiciar, dar mai ales relevanța acestei activități în arhitectura constituțională a statului de drept. Independența obiectivă a sistemului judiciar este indisolubil legată de stabilitatea financiară a magistratului și constituie totodată o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetățeanului la un proces echitabil. Judecătorii Curții de Apel București solicită reprezentanților celorlalte puteri ale statului respectarea efectivă, nu doar la nivel declarativ, a principiului independenței judecătorului, a angajamentelor asumate față de organismele europene. În acest context, judecătorii Curții de Apel București apreciază că demersul actual similar al personalului auxiliar al instanțelor este justificat de aceleași rațiuni anterior menționate, demers pe care judecătorii îl susțin întrutotul. Solicităm, așadar, renunțarea la promovarea inițiativelor legislative care afectează în mod grav independența sistemului judiciar în ansamblu”, se arată în comunicat.
Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.
Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.
Redactare G.M.
Sursa: Mediafax