„În acest moment, o echipă de poliţişti din Olanda este în România, împreună cu aceştia, sub coordonarea procurorilor DIICOT, efectuăm toate activităţile necesare pentru clarificarea cauzei”, a afirmat Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.
Lista tablourilor furate este impresionantă: "Cap de arlechin" de Pablo Picasso, "Fata citind în alb şi galben", de Henri Matisse, trei picturi de Claude Monet, "Femeie în faţa unei ferestre deschise" de Paul Gauguin, un Autoportret de Meyer de Haan şi un tablou de Lucian Freud. Sunt de negăsit.
„Oficial vă pot spune că, până la urmă, cu ajutorul poliţiştilor din România, din Olanda, vom găsi acele tablouri”, a declarat Ronald Noble, secretarul general al Interpol.
„Orice negustor serios verifică dacă obiectul cu pricina este furat înainte de a-l pune în vânzare. În piața publică așa ceva nu se poate vinde. Obiectul cu pricina este stigmatizat. Niciodată nu-ţi poţi obţine banii pe el, decât pe o filieră infracţională”, a explicat Alexandru Bâldea, directorul unei case de licitaţii.
Specialiştii spun că în astfel de cazuri, obiectele de artă ajung la altfel de colecţionari. Le cumpără şefi de clanuri mafiote sau lideri ai cartelurilor de droguri.