Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre proiectele „reparatorii” pentru corectarea legilor justiției, care au început să fie puse în dezbatere publică. Șeful statului a spus că prevederile „toxice” impuse de PSD pot fi reparate doar prin dialog și că aceste proiecte ar trebui votate de un parlament „responsabil”, rezultat după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
„Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu premierul şi ministrul Justiţiei pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii elaborate de Guvern şi menite să corecteze legile justiţiei. Doar printr-un dialog transparent şi extins se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice, atât pentru actul de justiţie, cât şi pentru sistemul de justiţie. În ultimii ani în România s-a vorbit mult despre justiţie. Intervenţiile PSD din perioada 2017-2019 au fost intens criticate. Modificările fie nu au avut o justificare reală, fie nu au oferit garanţii că nu există o influenţă politică în sistemul judiciar. Efectele s-au concretizat într-un asalt pesedist asupra justiţiei, bine pus la punct”, a spus preşedintele.
„Printr-un efort comun al asociaţiilor şi magistraţilor s-a evitat îngenuncherea justiţiei. De la proteste la sesizarea Comisiei de la Veneţia, până la sesizare CJUE, toate aceste acţiuni au determinat evitarea acelui pericol. Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanţe, printre care şi recomandările MCV, GRECO și ale Comisiei de la Veneţia care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluţii legislative votate într-un Parlament responsabil. Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.
Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcţionare ale justiţiei. Această contrareformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemele de justiţie, dar a afectat independenţa, profesionalismul şi meritocraţia. Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, numirea transparentă a procurorilor în funcţii de rang înalt şi reducerea influenţei factorului politic ca şi desfiinţarea multdiscutatei secţii de anchetare a infracţiunilor în justiţie”, a spus Iohannis.
„E nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă şi oamenii care sunt parte a mecanismului de justiţie să care îşi înţeleagă responsabilitatea enormă pe care o au. Toate aceste lucruri nu pot fi susţinute doar conjuctural de un partid sau altul. Astfel de deziderate trebuie să fie permanente şi asumate de toţi factorii decizionali”, a mai spus Iohannis.
Editor : Monica Bonea