DNA, CSM, Înalta Curte, dar și președintele Traian Băsescu ceruseră ca Guvernul să modifice printr-o ordonanță de urgență prevederile controversate ale unui articol din actualul Cod penal, care ar fi dat naștere la interpretări în ceea ce privește posibilitatea efectuării de interceptări într-o anchetă penală.
Ministerul Justiției prezentase, vineri, pe site-ul său un proiect de ordonanță de urgență care ar fi permis o astfel de modificare.
Dezbaterea cu privire la interceptări este legată cu precădere de temerea că suspecții din cazurile de mare corupție nu vor mai putea fi puși sub ascultare, obținându-se astfel probe concludente, întrucât trebuie anunțați că sunt urmăriți penal, iar interceptarea este permisă numai după declanșarea urmăririi penale.
DNA, sustinută de CSM, a solicitat modificarea Codului de procedură penală pentru a evita dubla interpretare a prevederilor privind interceptările telefonice. „Plenul CSM a sesizat în acest sens Ministerul Justiţiei pentru a face câteva modificări pe tema supravegherii (...) să fie dispusă fără niciun dubiu şi atunci când urmărirea penală este începută pe faptă”, preciza vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu.
Fără această precizare, spun magistraţii, legea penală poate fi interpretată, în sensul că trebuie obligatoriu începută ancheta faţă de persoana vizată de acuzaţii înainte de a cere interceptarea ei. Iar demararea cercetării faţă de un ministru parlamentar poate fi făcută doar după ce se obţine avizul Legislativului. Procedura prevede, automat, anunţarea celui suspectat că urmează să fie cercetat.
Lupta anticorupție va avea de suferit, este de părere procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Nu cred ca undeva în Europa i se zice (suspectului) că e urmarit de noi şi că-ţi ascultam telefonul”, a declarat Kovesi la Digi24.
Inclusiv şeful statului a atras atenţia asupra problemelor din noul Cod. „Dacă premierul nu îşi asumă emiterea unei OUG, devine scutul oamenilor corupţi”, acuza președintele săptămâna trecută.
Numai că Executivul a considerat că modificarea cerută de magistraţi trebuie aprobată de Parlament, aşa că a fost inclusă într-un proiect de lege. Actul normativ va trece prin dezbateri în Legislativ, inclusiv prin comisiile de specialitate.
Prevederile care reglementează procedurile penale au fost modificate inclusiv în proiectul de revizuire a Constituţiei. Una dintre ele se referă la eliminarea autorizaţiei provizorii de interceptare, care poate fi emisă de procuror, în caz de urgenţă.
Ordonanță doar pentru bucătăria internă
Decizia Guvernului de a nu face o astfel de modificare prin ordonanță de urgență fusese cumva anticipată de premierul Victor Ponta, la începutul ședinței de guvern de miercuri. El anunțase că va promova prin ordonanţă de urgenţă doar problemele absolut urgente legate de „bucătăria internă” a sistemului de justiţie, iar celelalte teme vor fi aprobate doar prin proiect de lege, a anunţat premierul Ponta.
„Ceea ce este absolut urgent şi de bucătărie internă a sistemului de justiţie sunt de acord şi vom adopta prin ordonanţă de urgenţă, pentru că e legat de bucătăria lor internă, cum îşi organizează anumite proceduri de funcţionare în cadrul sistemului de justiţiei. Celelalte subiecte care au făcut obiectul dezbaterii publice le facem proiect de lege şi Parlamentul, în baza unei dezbateri deschise şi prin ascultarea tuturor specialiştilor... - care, de altfel, de sâmbătă încoace, totuşi ne-au arătat că nu era chiar aşa de negru Dracul, cum ni-l prezentau nespecialiştii - de fapt, sunt coduri care pot să funcţioneze foarte bine", a spus Victor Ponta în şedinţa de guvern.
El a precizat că Guvernul a primit în acest sens numai propuneri transmise de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului au fost incluse un proiect de lege pentru modificarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative.