Instanţa supremă a respins, marţi, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara. A trecut o săptămână de când Sebastian Ghiţă a dispărut fără urmă.
Actualizare 13:30. Judecătorii au respins cererea procurorilor DNA Ploiești de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiță.
Avocații fostului deputat au susținut că nu există o dovadă clară a faptului că acesta a fost contactat de către polițiști, astfel că nu există o dovadă clară a unei rele credințe din partea clientului lor pentru care nu a venit la instanța de judecată.
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Actualizare 11:00. Procurorii DNA cer mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiță.
Ultima dată când a fost văzut, Sebastian Ghiță a reuşit să fugă de sub nasul echipajului care îl fila. De atunci, el nu a mai trecut nici pe la poliţie, nici pe la procurori, cum era obligat de controlul judiciar, impus în ancheta cazului Ponta-Blair.
Dacă nu vine nici azi în faţa instanţei, judecătorii pot decide arestarea lui în lipsă, ceea ce i-ar putea provoca pierderi uriaşe. Cauţiunea de 60 de milioane de lei pe care Sebastian Ghiţă a plătit-o ar putea ajunge la bugetul de stat.
Termenul la care urma să fie judecată contestaţia DNA după ce lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de a părăsi ţara a fost preschimbat de două ori, precizează News.ro.
Iniţial, instanţa supremă a stabilit pentru 30 ianuarie 2017 termenul de judecare a contestaţiei DNA, dar procurorii au cerut schimbarea termenului, pentru ca solicitarea să fie soluţionată mai repede.
Instanţa a admis, în 23 decembrie, solicitarea şi a stabilit noul termenul de judecată în 5 ianuarie 2017. Ulterior şi acest termen a fost preschimbat, fiind fixat pentru marţi la ora 12.00.
În dosarul în care Sebastian Ghiţă, foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării "fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată atunci de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ.
Așadar, Sebastian Ghiţă nu poate pleca din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia, până la judecarea contestaţiei, nu este definitivă.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale și este urmărit penal în alte două.
El a fost ales deputat din partea PSD în 2012. În acest an, a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.