Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a demarat cercetări față de procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, după ce aceasta a avut un schimb de replici și l-a contrazis pe Facebook pe ministrul Justiției Tudorel Toader, pe tema incriminării abuzului în serviciu în Germania.
Citește și: Ambasada Germaniei: Abuzul în serviciu se pedepsește în Germania. Cum este reglementat
Procurorul DNA care l-a anchetat pe liderul PSD Liviu Dragnea a criticat afirmațiile ministrului Justiției și și-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea acestuia de a înțelege modul în care este reglementată infracțiunea de abuz în serviciu în legislația din Germania.
„Cine vrea și poate, lesne înțelege că art.266 din Codul penal german incrimineazăâ conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde și încălcarea unor obligații ce decurg dintr-o convenție. Și nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria Generală a dreptului, anul I.
Pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului, este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică și atunci când argumentele nu sunt în favoare teorie sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Când nu mai poți să faci asta...”, este o parte din mesajul publicat de procurorul Lăncrănjan pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a schimbul de replici dintre ministrul justiţiei, domnul Tudorel Toader, şi doamnei procuror Alexandra Carmen Lăncrănjan de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Lucrarea a fost înregistrată la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori. Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară”, a transmis Inspecția Judiciară.
De asemenea, se precizează că „aspectele semnalate potrivit alin. (1) și (2) sunt supuse unei verificări prealabile efectuate de inspectorii judiciari din cadrul Inspecției Judiciare, în cadrul căreia se stabilește dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare. Verificările se efectuează în termen de cel mult 45 de zile de la data solicitării formulate de titularul acțiunii disciplinare potrivit alin. (1) sau de la data sesizării Inspecției Judiciare potrivit alin. (2). Inspectorulșef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificării prealabile, cu cel mult 45 de zile, dacă există motive întemeiate care justifică această măsură”.