Bruxelles-ul reacționează la noua ordonanță de urgență anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind sentințele date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte. Mesajul este acelaşi din ultimii doi ani: nu faceţi paşi înapoi în lupta împotriva corupţieo.
Pe de altă parte, exasperarea oficialilor europeni poate fi măsurată şi prin postările de pe platformele de socializare. Vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a scris pe Twitter: „Incredibilă ştire! Românii merită stat de drept.” În acelaşi mesaj a distribuit un articol al agenţiei Associated Press care scrie despre controversele legate de ordonanţa anunţată de ministrul Justiţiei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Tudorel Toader, scrie oficialul, a anunţat că este gata să dea o ordonanţă prin care vor fi invalidate sute de condamnări în cazuri de corupţie ce vizează înalţi demnitari.
„Poziţia Comisiei este următoarea şi, după cum veţi vedea, ea nu este diferită de cea a vicepreşedintelui Katainen: Urmărim îndeaproape discuţiile din România despre o posibilă ordonanţă de urgenţă în privinţa apelurilor extraordinare în cazuri penale. La modul general, permiteţi-mi să vă amintesc că preşedintele Juncker a fost foarte clar în privinţa unei posibile amnistii. Aşa cum Comisia a spus de mai multe ori, este esenţial pentru România să revină pe calea cea bună în lupta contra corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite alţi paşi înapoi”, a spus Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv, a subliniat Tudorel Toader.
„Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a explicat ministrul Justiţiei, recomandându-le jurnaliștilor să-și îndrepte atenția „cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii”, astfel încât „am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”, a adăugat el.