Întrebat fiind de către jurnalistul Luca Niculescu de data când vor fi făcute publice și celelalte cazuri similare celui lui Alexandru Vișinescu, Andrei Muraru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a afirmat: „La finalul acestei luni. Este unul foarte bine documentat și este un caz mult mai grav. Avem peste 40 de victime într-o perioadă foarte scurtă, în 3 luni. Următoarele trei, patru, cinci în septembrie, octombrie”.
Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului susține că a identificat 35 de comandanţi de penitenciare care, în perioada ’47-’65, au condus temniţele comuniste unde au fost încarceraţi liderii PNŢ şi PNL epuraţi de regimul comunist.
Ioana Hasu, jurnalistă la RFI, a pornit o campanie prin care le vorbește elevilor despre acea perioadă și despre deținuții politici.
„Am fost surprinsă de cât de mare a interesulul. Cei mai mulţi nu ştiu nimic din familie, de la şcoală. Unii copii, după ce au aflat, au venit să-mi spună că şi străbunicul lor a fost omorât. Alții mi-au spus că dacă ar fi fost în timpul comunismului, s-ar fi dat cu securitatea”, a povestit aceasta.
Bunicul și unchiul Ioanei Hasu au făcut parte, în anii '50, din grupul de rezistență din munții Făgăraș. Bunicul acesteia a fost executat la Jilava, iar unchiul a fost omorât în timp ce încerca să fugă.
Jurnalista susține că scopul acestui demers este de a afla cât mai multe răspunsuri și informații în legătură cu acea perioadă.
„Poate erau nişte oameni obişnuiţi care mi-au zâmbit frumos. Oamenii ăştia nu mi-au făcut nimic, iar cei cărora le-au făcut i-au iertat. Miza e de a afla cât mai multe lucruri de la oamenii ăştia. De ce se făceau aceste lucruri? Unde sunt gropile comune? Sunt multe familii care nu ştiu unde le sunt morţii”, a declarat Ioana Hasi întrebată dacă i-a întâlnit pe cei care au făcut rău.
Varianta integrală a emisiunii „Imparțial” o veți putea urmări AICI.