Guvernul ia în calcul schimbarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader face un semn cu mâna
Tudorel Toader, fost ministru al justiției. FOTO: INQUAM PHOTOS- OCTAV GANEA

Executivul ia în calcul înlocuirea fostului ministru al justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al României în Comisia de la Veneția. Surse politice spun că, înainte de finalul acestui an, Executivul ar urma să notifice Comisia că țara noastră i-a retras încrederea lui Toader. Motivul ar fi că rapoartele critice adoptate de organismul internațional în cazul țării noastre vizează și măsuri susținute sau promovate de Ministerul Justiției în timpul mandatului lui Tudorel Toader.

În prezent rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader spune că demersul ar fi fost previzibil, dar rămâne de văzut ce sorți de izbândă va avea.

Nu se știe cât succes va avea un asemenea demers, pentru că regulile sunt destul de clare, iar această retragere a încrederii din partea unui stat care l-a propus pentru un nou mandat nu mai târziu decât anul trecut nu este prevăzută în „condițiile de înlocuire” din Statutul de la Veneția. În acest statut se vorbește despre o încetare a mandatului în caz de demisie sau în cazul în care Comisia constată că membrul în cauză nu mai este capabil sau calificat să își exercite funcția.

Ce acuzații i se aduc lui Tudorel Toader

Reproșurile aduse lui Tudorel Toader sunt legate de o susținere a unor măsuri criticate în rapoarte oficiale emise în ultimul an de Comisia de la Veneția referitoare la modificările aduse legilor justiției, modificări operate prin lege și ulterior prin ordonanțe de urgență.

De asemenea, au fost criticate și modificările care s-au încercat la Codurile penale.

Tudorel Toader ar avea o apărare relativ facilă în fața unor astfel de acuzații, pentru că cele mai multe dintre aceste modificări s-au făcut prin lege, nu printr-o ordonanță de urgență care să vină de la Ministerul Justiției și care apoi să fie aprobată de Guvern. Există însă și ordonanțe prin care s-au modificat legile justiției după ce ele au trecut de Parlament și au fost promulgate și acolo ar putea fi o chestiune legată de o eventuală încălcare a statutului Comisiei de la Veneția, a explicat jurnalistul Digi24 Andreea Georgescu.

E de așteptat însă ca Tudorel Toader să încerce să combată o astfel de inițiativă a Guvernului, dacă ea se va concretiza până la urmă, pentru că este numai un plan deocamdată, o idee, încă nu se lucrează la un memorandum oficial pe care executivul să-l înainteze.

Cert este că la începutul lunii decembrie este următoarea ședință plenară a Comisiei de la Veneția și numai într-o astfel de întâlnire s-ar putea lua o asemenea decizie de îndepărtare a unui membru permanent.

Cine îl înlocuiește pe Tudorel Toader?

Pașii unui demers legal de această natură presupun ca executivul să aprobe în ședința de guvern să înainteze un memorandum către Comisia de la Veneția, iar Comisia de la Veneția ar urma să îl discute în plen și să analizeze dacă Tudorel Toader și-a încălcat sau nu independența, pentru că aceasta este, practic, condiția principală pentru a fi membru în Comisia de la Veneția.

Toate statele membre își desemnează reprezentanți acolo, dar aceștia se duc acolo nu ca apărători ai țării de unde provin, ci ca independenți. Treaba lor acolo este să nu primească, să nu accepte instrucțiuni din partea nimănui, nici măcar din partea statului care i-a desemnat acolo. Sunt trimiși în calitate de specialiști în drept constituțional, pentru a analiza anumite modificări legislative dintr-un stat sau altul. Comisiei de la Veneția i se solicită un punct de vedere fie din partea unui stat care vrea să se lămurească în privința unei probleme interne, fie se ajunge, așa cum s-a ajuns în cazul României, ca din exterior să se solicite puncte de vedere de la Comisia de la Veneția.

Mandatul lui Tudorel Toader în Comisia de la Veneția, organism al Consiliului Europei, a început în 2014 în vremea guvernului Victor Ponta, când Tudorel Toader era judecător la CCR, dar a fost prelungit pe vremea când actualul rector de la Iași era membru în guvernul Viorica Dăncilă.

Fiecare țară își desemnează și un membru supleant în Comisia de la Veneția, iar în cazul României, actualul membru supleant este ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...