Fost senator şi vicepremier în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu (2004-2006), George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.Dosarul Loteria I este pe rol de când a fost trimis către judecători de procurorii anticorupţie în iunie 2006, când George Copos era senator. Trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curtea şi-a declinat competenţa către Judecătoria Sectorului 1 atunci când Copos şi-a pierdut calitatea de senator.
George Copos este acuzat în dosarul Loteria Naţională şi a fost implicat în scandalurile legate de investiţiile la complexul hotelier Europa din Eforie Sud, portul de iahturi din Eforie Nord - Europa Yacht Club, monopolizarea Braşovului şi a staţiunii Poiana Braşov, precum şi cele legate de asocierea cu Dinu Mihail Gheorghe (Dinu Vamă) în legătură cu importurile de televizoare.
Istoricul dosarului
George Copos a fost acuzat în dosarul aflat la Direcţia Naţională Anticorupţie referitor la relaţiile economice dintre firma Ana Electronics şi Loteria Naţională pentru fapte datând din 2004. El a fost acuzat că a păgubit statul în urma unor tranzacţii cu spaţii comerciale. Potrivit DNA, în cursul anului 2004, George Copos şi alte persoane s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale şi au prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 miliarde de lei vechi, prin realizarea unei tranzacţii fictive cu ocazia vânzării unui pachet de 38 de spaţii comerciale către Loteria Naţională, la un preţ supraevaluat.
Alături de Copos, asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul SC Ana Electronic SA, s-au aflat italianul Gilio Giuzepe Roza, administrator la SC Romtour SRL, şi Nicolae Cristea, preşedintele Loteriei Naţionale. Urmărirea penală împotriva celor trei a fost dispusă la 19 ianuarie 2006, iar Copos a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală. Prima sa audiere la DNA a avut loc la 20 februarie 2006.
Ancheta în dosarul de evaziune fiscală a vicepremierului George Copos a început după ce mai multe rapoarte ale Curţii de Conturi din perioada 2000-2004făcute la Compania Naţională Loteria Română au relevat nereguli în administrarea societăţii. Ofiţeri din cadrul Gărzii Financiare şi specialişti din DNA au confirmat că preţul clădirilor a fost supraevaluat şi că în unele tranzacţii imobiliare nu au fost plătite în totalitate impozitele datorate statului.
Copos a fost trimis în judecată în stare de libertate la 6 iunie 2006. Direcţia Naţională Anticorupţie finalizase ancheta în dosarul Loteria Română şi a dispus trimiterea în judecată a fostului vicepremier pentru evaziune fiscală. Pe conturile lui Copos şi ale partenerului său de afaceri Nicolae Cristea, fostul director al Loteriei Naţionale, exista deja sechestru asigurator.
Conform rechizitoriului, Gheorghe Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul SC Ana Electronic SA, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de peste un milion de euro la valoarea cursului de schimb de la acea dată. Copos s-a folosit de metoda interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare cumpărare între SC ANA ELECTRONIC SA şi Companiei Naţionale Loteria Română şi aşa a reuşit să se sustragă de la plata impozitelor datorate statului.
Anchetatorii DNA au ajuns la concluzia că alegerea interpuşilor de către învinuiţii Copos Gheorghe şi Roza Gilio Giuzepe nu a fost întâmplătoare, fiind preferate două persoane fizice care, la data derulării tranzacţiilor, nu datorau impozit la bugetul de stat pentru astfel de venituri.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicolae Cristea, fostul preşedinte al Companiei Naţionale Loteria Română. Cristea este acuzat de complicitate la evaziune fiscală. Anchetatorii spun că el ar fi fost de acord cu încheierea contractelor de vânzare-cumpărare prin interpuşi, ajutându-l pe Copos să nu plătească la stat impozite pentru această tranzacţie.
Procurorii precizau la acea vreme că ancheta la dosarul Loteria Naţională a întâmpinat multe obstacole, din cauza menţinerii învinuiţilor în funcţii de conducere. Aceştia controlau funcţionarii din subordine şi legăturile pe care le aveau cu superiorii sau cu organele de control.