În acest dosar au fost trimiși în judecată și soții Nemeș, recent extrădați din SUA.
În total, 34 de persoane au fost trimise în judecată în acest caz, iar prejudiciul este estimat la 56 de milioane de euro.
Procurorii spun că soții Nemeș, împreună cu alte persoane, „au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare”, se arată într-un comunicat al DNA.
Aceștia au fost ajutați de Sorin Blejnar, fostul său șef de cabinet Codruț Marta și fostul șef al Vămii Viorel Comăniță.
Cum acționa rețeaua
Prejudiciul uriaş a fost creat prin tranzacţii cu motorină, susţin anchetatorii. Cu ajutorul unor firme fantomă, soţii Nemeş ar fi plasat în piaţă 90 de mii de tone de motorină fără a plăti accizele către stat. Reţeta era simplă, motorina apărea în acte sub forma unor produse derivate pentru care nu era necesară achitarea tuturor taxelor.
În doar un an, Radu şi Diana Nemeş au reuşit să obţină din afacerile cu motorină un profit de peste 13 milioane de dolari, susţin procurorii. Averea a fost transferată, printr-o operaţiune simplă, într-un cont deschis la o bancă din Dubai. Modul în care a fost obţinută este mult mai complicat. (Intră grafică) Societatea Inkasso Jobs S.R.L, controlată de Radu Nemeş, a cumpărat 90 de mii de tone de motorină, cantitate vândută apoi altei firme administrată tot de el. Pentru a nu plăti acciza către stat, motorina a fost transformată, în acte, într-un produs petrolier derivat, preluat de alte două firme. De acolo, carburantul ajungea în benzinării din Sibiu, Braşov, Constanţa, Bacău şi Bucureşti şi apoi în rezervoarele maşinilor.
În oferta benzinarilor apare motorină, benzină, gaz petrol lichefiat. Adică un combustibil de tip obițnuit. În acte însă, patronii declarau un derivat pentru care nu se platesc accize.
Anchetatorii susţin că reţeaua de evazionişti nu putea funcţiona fără protecţia asigurată de fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Un rol important l-au avut şi Codruţ Marta, subalternul lui Sorin Blejnar, acum dat în urmărire internaţională, dar şi Viorel Comăniţă, fostul Director al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Anchetatorii susțin că prin această metodă de evaziune fiscală s-a creat un prejudiciu de 56 milioane de euro și că niciunul dintre colaboratorii soților Nemeș nu a trecut vreodată pe la sediul Finanțelor publice.
Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Fostul şef al ANAF neagă, însă, toate acuzaţiile.
Radu şi Diana Nemeş, liderii reţelei de evaziune fiscală, au încercat să fugă de justiţie. În vara anului 2012 s-au ascuns în Statele Unite ale Americii unde au cumpărat mai multe proprietăţii, dar şi o casă cu buncăr. După doi ani, agenţii FBI le-au dat de urmă, i-au arestat, iar la sfârşitul lunii martie au fost trimişi în România.
Procurorii au pus sechestru pe bunurile a 15 persoane şi a 20 de firme implicate în reţea. Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.