În acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, dar foarte probabil el va ieși din închisoare în câteva săptămâni.
Ca urmare a acestei decizii de încuviințare aexecutării silite, Adrian Năstase ar putea pierde casa din Zambaccian şi ferma de la Cornu. În plus, conturile fostului premier ar putea fi blocate. Mai întâi, averea fostului premier va fi evaluată, pe baza declarațiilor de avere, a conturilor din bănci etc.
Practic, ISC încearcă să obţină în instanţă banii pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia din iunie 2012, i-a condamnat pe Adrian Năstase şi pe ceilalţi inculpaţi la plata sumei reprezentând paguba în cazul „Trofeul calităţii”. Atunci, Adrian Năstase şi ceilalţi condamnaţi au fost obligaţi de instanţa supremă să dea înapoi Inspectoratului de Stat în Construcţii suma de 1,4 milioane de euro, în dosarul „Trofeul Calităţii”.
Aflat deja la închisoare, condamnat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, Năstase are de dat Inspectoratului de Stat în Construcţii peste 3 milioane de lei. Avocaţii fostului premier au anunţat însă deja că vor lupta pe toate fronturile pentru ca Adrian Năstase să nu îşi piardă averea.
„Debitorii au dreptul să se apere, invocand că bunurile supuse executorii nu sunt urmăribile neparţinându-i personal, fiind în diviziune sau aparţinând unor terţe persoane”, a declarat pentru Digi24 Lucian Bolcaș, avocat al fostului premier. Tot el spune că procedura ar putea să se întindă pe parcursul mai multor ani.
Cât se poate recupera
Totuși, banii din conturile fostului premier ar putea acoperi aproape jumătate din suma pe care Inspectoratul de Stat în Construcţii vrea să o recupereze. Ultima declaraţie de avere depusă la Parlament, la o lună după condamnarea definitivă, contabilizează în conturile lui Adrian Năstase peste 1,6 milioane de lei.
Vicenţiu Timnea, executor judecătoresc, a explicat pentru Digi24 că la valoarea sumei de recuperat, este greu de presupus că din sumele din conturi sau din valorificarea unor bunuri mobile se poate recupera întreaga creanță, astfel că probabil se va ajunge până la valorificarea bunurilor imobile. Locuinţa din Zambaccian, în care trăiește familia Năstase, ar putea fi astfel scoasă la licitație.
În general, majoritatea tranzacţiilor care s-au realizat în ultimele luni pe acea zonă au depăşit cifra de un milion de euro, spune Vlad Vlăsceanu, expert imobiliar
Casa din Zambaccian adăposteşte şi colecţia de artă a familiei. Este vorba de mai multe obiecte din aur sau argint, icoane, arta decorativă, dar si bijuterii. Valoarea lor depăşeşte 100.000 de dolari, potrivit estimărilor făcute chiar de fostul premier.
Alți executați silit celebri
Unul dintre dosarele cu cel mai mare prejudiciu în care s-au dat condamnări cu ani grei de închisoare este cazul FNI. Peste 260.000 de români au fost înșelați, iar conturile unor privilegiați care au pus toată afacerea la cale s-au îngrosat cu milioane de lei. Mulți dintre cei înșelați nu au apucat să își recupereze banii, iar alții încă așteaptă. În ciuda celor 15 ani de închisoare la care a fost condamnat cel considerat a fi capul afacerii, Nicolae Popa.
Omul de afaceri Corneiu Iacobov execută șapte ani de închisoare pentru prejudicierea RAFO Onești. 24 de milioane de lei ar fi pierdut compania de stat, în urma abuzurilor săvârșite de acesta.
Alte dosare par departe de o soluție definitivă. Cazurile în care a fost implicat și arestat fostul director al CFR Necolaiciuc contabilizau găuri de zeci de milioane de euro în bugetul companiei de stat. Bani niciodată recuperați, la care s-au adăugat și sumele cheltuite de statul român pentru extrădarea fugarului.