În primă instanță, Stan Mustață a fost condamnat la 10 ani și opt luni de închisoare.
În acelaşi dosar au fost judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.
Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti pe parcursul procesului că este „băutor de vin” şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat „pericolul” şi nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaţilor.
Stan Mustaţă a susţinut în faţa instanţei că dosarul său a fost „fabricat artificial”, pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai 2014, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.
În august 2014, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea într-un interviu că Stan Mustaţă ar fi încercat să tergiverseze procesul lui Dan Voiculescu, condamnat mai apoi la zece ani de închisoare. El fusese condamant de instanţa de fond la cinci ani de inchisoare în dosarul ICA.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţineau în rechizitorul trimis instanţei de judecată cu privire la Stan Mustaţă, că acesta discuta des cu mulţi dintre complicii săi despre dosarul lui Dan Voiculescu. Anchetatorii spuneau că interceptările scot la iveală faptul că magistratul era dispus să-l ajute pe Dan Voiculescu cu o soluţie favorabilă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
Procurorii arată că magistratul dorea să beneficieze de toate avantajele rezultate din relaţia sa cu omul de afaceri Ion Boraciu. În acest context, anchetatorii prezintă şi situaţiile în care judecătorul Stan Mustaţă lua la pachet mâncarea comandată de Boraciu de la un restaurant, care rămânea neconsumată după întâlnirile acestora.