Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, a explicat că ordonanța de modificare a Codurilor penale intră în vigoare în două etape. Începând de astăzi au intrat în vigoare modificările la Codul de procedură penală și cele la Codul penal vor intra în vigoare la zece zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.
„Modificarea la Codul de procedură penală, cum ar fi chestiuni legate de controlul judiciar sau denunțuri, au intrat în vigoare de azi noapte, pe când modificarea la Codul penal cu privire la abrograrea unor infracțiuni sau modificarea conținutului unor infracțiuni vor intra în vigoare în 10 zile”, a explicat judecătorul.
Cristi Danileț a explicat că practic faptele comise prin abuz în serviciu și care au provocat un prejudiciu de până la 200.000, după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, nu vor mai fi infracțiuni.
„Asta înseamnă că procurorii nu vor mai putea deschide noi dosare penale pe aceste considerente, judecătorii vor trebui să închidă actualele dosare aflate în curs de instrumentare și dacă sunt persoane condamnate pentru abuz în serviciu, cu pagubă de până la 200.000 lei, trebuie puse în libertate dacă ele se afla în penitenciar”, a spus judecătorul.
De asemenea, Cristi Danileț a explicat că dacă Curtea Constituțională nu se pronunță în termen de zece zile asupra constituționalității acestei ordonanțe, chiar și dacă va fi o singură zi în vigoare, ordonanța tot va produce efecte.
„Există o perioadă de zece zile până când acele modificări la Codul penal își vor produce efectele. Când faptele de abuz în serviciu până la 200.000 de lei vor dispărea și va dispărea și infracțiunea de neglijență în serviciu. Dacă CCR va spune că ordonanța adoptată azi noapte nu e conformă cu Constituția, OUG dispare, nimeni nu va fi afectat. Dar dacă decizia CCR se produce după cele 10 zile când intră în vigoare, chiar și pentru o zi, vor fi afecta toate dosarele”, a conchis judecătorul.
Ordonanţa de urgență pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală a fost adoptată în regim de urgență de Guvernul Grindeanu. OUG modifică, în primul rând, definiția abuzului în serviciu. Mai exact, abuzul în serviciu este incriminat începând de la 20o.000 de lei sau dacă se produce o vătămare gravă.