În primă instanţă Mihai Necolaiciuc a fost achitat. Judecătoria sectorului 1 a considerat că este nevinovat, chiar dacă mare parte din banii împrumutaţi de fostul director al CFR, pentru reabilitarea şinelor de cale ferată distruse de inundaţiile din 2000, au fost cheltuiţi pentru alte lucruri. Procurorii spun că 2,7 milioane de euro, împrumutaţi în numele României de la Banca Europeană de Investiţii s-au dus pe publicitate, saci menajeri, telefoane, aparate de aer condiţionat, salopete, covoare, calendare şi agende. De curând, şi Mihai Necolaiciuc credea că dosarul a fost o eroare.
„Sunt cel mai mare escroc al căii ferate, din toate timpurile? Hai, e prea departe. În viaţa mea întotdeauna m-am uitat în spate şi nu îmi este ruşine cu ce am făcut”, a spus el într-un interviu acordat Digi24 în urmă cu două săptămâni.
„Ăla a fost un dosar confecţionat. Și-au dat seama că nu există niciun fel de deturnare. Nici BEI, nici Finanţele nu reproşează că ar fi fost ceva acolo”, a adăugat el.
Întrebat dacă a fost o răutate la adresa sa, Mihai Necolaiciuc a răspuns: „Sută la sută”.
„Eu sunt acuma doar pentru abuz în serviciu, nu pentru altceva. Abuzul ăsta în serviciu poţi să îl faci în casă, abuzul în serviciu poţi să îl faci oricând. Dacă te răsteşti la un copil sau îi dai o palmă, deja ai făcut un abuz”, a mai spus el.
L-au contrazis însă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care l-au condamnat la patru ani şi şase luni cu executare. Alături de el a fost condamnată şi fosta directoare economică a companiei Căile Ferate Române. Are de executat trei ani de închisoare.
Instanţa a dispus şi confiscarea mai multor bunuri şi imobile de la cei doi şi i-a obligat la plata a câte 15.000 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare. Este prima condamnare definitivă primită de Mihai Necolaiciuc, însă acesta a fost cercetat mult timp în stare de arest. Un avantaj pentru el în situaţia de acum.
În mod normal, Mihai Necolaiciuc poate cere în orice moment eliberarea condiţionată. Are peste 60 de ani şi a ispăşit o treime din pedeapsă. A stat în arest preventiv doi ani şi şase luni.
Mihai Necolaiciuc mai este judecat în alte două dosare. Într-unul din ele, procurorii DNA îl acuză că a făcut achiziţii ilegale de peste 18 milioane de euro din banii CFR.