EXCLUSIV. Fostul ministru Corneliu Dobrițoiu, urmărit penal
Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, pentru fapte de corupție în dosarul „Case pentru generali”, potrivit surselor Digi24.
Fostul ministru este acuzat de abuz în serviciu.
Mai concret, generalul este acuzat că s-ar fi folosit de funcţia lui pentru a cumpăra, ilegal, o locuinţă destinată militarilor cu venituri mici.
Corneliu Dobriţoiu este în prezent preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat și, conform unor informații vehiculate în mediul politic, ar fi urmat să revină la conducerea Ministerului Apărării Naționale.
Alt dosar penal în familie
Numele actualului parlamentar a fost intens mediatizat în vara anului trecut, când deținea portofoliul Apărării, în legătură cu cercetările pe care procurorii DNA le-au efectuat în cazul fiului său din prima căsătorie, Dumitru Samson.
În 16 august 2012, procurorii DNA anunțau declanșarea urmăririi penale în cazul liderului liberal teodor Atanasiu și pe numele lui Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru al Apărării, Cornel Dobrițoiu.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupție clujeni au început urmărirea penală față de Teodor Atanasiu, deputat, președinte al organizației județene PNL Alba, pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, și pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Dumitru Samson, fiul vitreg al lui Cornel Dobrițoiu, este urmărit penal pentru trafic de influență, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
În dosar mai apar învinuite alte patru persoane. Este vorba de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăți comerciale de pază și protecție, urmărit penal pentru cumpărare de influență, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumulu și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus, Nicușor Ștefan Hanzi, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
Conform rezoluției de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, Teodor Atanasiu, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației PNL Alba, în înțelegere cu învinuitul Samson Dumitru, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendumul din data de 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani și alte foloase materiale.
„Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Atanasiu Teodor, Samson Dumitru a apelat la sprijinul învinuitului Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație) iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin”, arată procurorii anticorupție.
Potrivit oamenilor legii, Măgurean Bogdan a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani și alte foloase materiale.
„Toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Măgurean Bogdan de Samson Dumitru iar, pe de altă parte, Atanasiu Teodor, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Grosu Gheorghe. De asemenea, s-a mai stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson Dumitru i-a promis învinuitului Măgurean Bogdan că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Măgurean Bogdan”, au detaliat procurorii DNA.
Știre în curs de actualizare.
- Etichete:
- mapn
- coruptie
- dna
- dosar penal
- corneliu dobritoiu
- general
- ministerul apararii nationale
- directia nationala anticoruptie
- dumitru samson
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News