Proiectul care le permite evazioniştilor să scape închisoare dacă plătesc paguba a trecut de Parlament. Opoziţia acuză că o astfel de lege legalizează practic evaziunea. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, unul dintre iniţiatorii legii recunoaşte doar că legea face un act de clemenţă.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD: PSD , da , face astăzi un act de clemenţă oamenilor de afaceri care au greşit. 28 de ani nu s-a recuperat niciun prejudiciu şi oameni de afaceri români au intrat în pușcărie. Mă mir că nu ați făcut referire la multinaţionalele care scot profit din ţară în fiecare an.
Proiectul a trecut cu 188 de voturi „pentru” faţă de doar 38 "împotrivă".
Stelian Ion, deputat USR: Tocmai ați votat, stimaţi colegi din PSD, din ALDE, tocmai aţi votat legiferarea și permiterea evaziunii în România. Undă verde la evaziune.
Proiectul nu i-a convins nici pe aleşii independenţi.
Remus Borza, deputat independent: Unde s-a greșit fundamental? Ia evazionistului banul înainte de a-l elibera din arest sau pușcărie. Or noi când îi luăm banul la calendele greceşti și el pleacă în insula virgină unde are şi banii. E și liber, şi cu banii la buzunar.
Alexandru Băişanu, deputat ALDE: Ce ne interesează? Să băgăm la pușcărie întreaga clasă de mijloc, cei care fac profit, fac locuri de muncă, sau să găsim soluţii pentru a-i coninge că e nevoie să se colecteze?
Pentru a scăpa de dosar e necesar ca unul dintre inculpații din dosar să plătească prejudiciul, cu o dobândă de 20%. Dacă plata se face până la primul termen de judecată, evazioniştii vor scăpa total de dosarul penal, iar dacă plătesc până la finalizarea procesului, vor primi şi o amendă penală.