Europa vulnerabilă. O companie din cinci, ţinta hackerilor

Data actualizării: Data publicării:
HACKERI SITE POLITIE

Europa nu este suficient de pregătită pentru a face faţă ameninţărilor cibernetice. Este concluzia la care au ajuns specialiştii IT reuniţi la Bucureşti pentru a discuta strategiile de viitor din domeniu. Una dintre cele mai mari vulnerabilităţi este lipsa de educaţie a utilizatorilor de internet şi teama acestora de a anunţa că au fost victimele hackerilor. Aceeaşi practică o au şi companiile. Multe dintre ele evită să spună că au pierdut date importante în urma unui atac cibernetic. Anul trecut, una din cinci companii mici şi mijlocii din Uniunea Europeană a fost ţinta hackerilor.

Statele Uniunii Europene raportează, anual, sub 1% din incidentele de securitate cibernetică. Specialiştii spun că negarea problemei slăbeşte puterea de reacţie în faţa unor astfel de ameninţări. În ultimii doi ani au fost sparte 169 de milioane de conturi bancare şi de căsuţe de e-mail. Aproape trei sferturi dintre infracţiuni au avut loc în Europa.

Alexander Seger, şeful programului Cybercrime al Consiliului Europei: „Trilioane de incidente de securitate au loc în sectorul privat şi în alte zone de pe glob, dar o foarte mică parte dintre acestea sunt raportate autorităţilor ca fiind infracţiuni. Din acea mică parte raportată autorităţilor, o foarte mică parte sunt şi investigate, trimise în judecată şi atribuite”.

Una dintre principalele vulnerabilităţi în lupta cu infracţiunile pe internet este lipsa unei legislaţii clare cu ajutorul căreia statele să poată coopera. Primul act care să reglementeze acest domeniu a fost aprobat de Parlametul European abia în august 2016. Ţările membre au la dispoziţie 21 de luni pentru a implementa decizia în legislaţia naţională.

Victor Negrescu, europarlamentar: „Până în 2019 ne aşteptăm la pierderi anuale de 2,1 trilioane de dolari din cauza infracţiunilor comise pe internet. Asta se întâmplă şi din cauza oamenilor, aşa cum v-a spus şi colegul meu, care nu anunţă că sunt atacaţi.”

În România funcţionează o unitate a Consiliului Europei care se ocupă cu lupta împotriva infracţiunilor cibernetice. Specialiştii care lucrează la Bucureşti oferă consultanţă pentru toate ţările din lume. IT-iştii români au ajuns până în Africa de Sud, unde au pus pe picioare o agenţie care se ocupă cu gestionarea incidentelor de securitate cibernetică. În acelaşi timp, un român se află pe locul trei pe lista FBI a celor mai căutaţi infractori din mediul online.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”