ACTUALIZARE 12:40 Elena Udrea a ieșit din sediul DNA după o oră și jumătate, cu o veste bună: i-au fost restrânse acuzațiile în dosarul Hidroelectrica, nu mai există nici măsuri preventive, iar ceea ce a rămas de lămurit sunt aspecte și fapte ce nu țin de natura penală, ci de legea finanțării electorale a partidelor care era în vigoare la momentul faptelor și care prevedea, în cazul încălcării, doar sancțiuni contravenționale. Precizările au fost făcute de avocatul care o însoțea pe Elena Udrea, Veronel Rădulescu.
El a spus că în dosar nu se mai pune problema ca cei 5 milioane de dolari să fi ajuns la Elena Udrea. Banii respectivi au fost pentru partid, pentru finanțarea campaniei electorale locale din anul 2012, la care Elena Udrea nici măcar nu a fost candidat, a ținut să precizeze avocatul. Întrebat de ce în cererea de aviz pentru reținere și arestare trimis inițial la Parlament de DNA se spunea că Elena Udrea ar fi încasat o parte din bani, avocatul a spus că erau vremuri când „era la modă ca Elena Udrea să fie arestată. Acum moda respectivă s-a mai estompat”, a comentat avocatul.
Fostul procuror care s-a ocupat de dosar, Mihaiela Moraru Iorga, declara că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, i-ar fi cerut să o rețină oricum pe Elena Udrea, chiar dacă Parlamentul dădea sau nu aviz nefavorabil.
„Mai e un aspect pe care vreau să-l rețineți: această finanțare care se află în discuție a fost refuzată de către doamna Udrea! A spus: nu sunt de acord să fac această finanțare din partea acestui domn! Și cu toate astea, s-a făcut și este acuzată dumneaei. Mi se pare absolut anormal”, a subliniat avocatul.
Elena Udrea a fost întrebată și despre campania recentă de pe Facebook #Metoo, despre femeile supuse agresiunilor sexuale, dar fostul ministru a spus că nu știe nimic despre această campanie și că nu se (mai) uită pe Facebook.
Elena Udrea a sosit vineri, în jurul orei 11:00, la sediul DNA, unde urmează să fie audiată într-un dosar mai vechi legat de Hidroelectrica, dosar de care se ocupa fostul procuror Mihaiela Moraru Iorga și care între timp a fost încredințat unui alt procuror.
Este vorba de un dosar deschis la DNA încă din 2015. Dosarul se afla la procurorul Mihaiela Moraru Iorga, care între timp nu mai face parte din echipa DNA. Noul procuror de caz a decis să o citeze pe Elena Udrea, pentru noi proceduri legate de acest dosar.
În dosar e vorba de o presupusă mită de 5 milioane de dolari pe care Elena Udrea ar fi pretins-o de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru a-i facilita un contract cu Hidroelectrica.
În vara anului 2010, contractul extrem de profitabil pe care Buzăianu îl avea cu Hidroelectrica, urma să expire, moment în care ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministru al dezvoltării şi turismului în guvernul Boc. Avea nevoie de cineva, spun procurorii DNA, care să intervină la Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Ion Ariton, astfel încât contractul să fie reînnoit. Elena Udrea ar fi cerut pentru acest serviciu 5 milioane de dolari. Banii i-ar fi primit doi ani mai târziu. O parte din bani, primiți cash, ar fi mers către finanțarea Partidului Democrat Liberal, iar o altă parte i-ar fi primit sub forma unui pachet de acțiuni la o entitate media.
Elena Udrea declara în 2015, la Digi24, că acest nou dosar este bazat pe denunțurile Anei Maria Topoliceanu, fostă șefă a Companiei Naționale de Investiții și fostă colaboratoare a sa.
Vineri, la sosirea la DNA, Elena Udrea le-a spus jurnaliștilor că nu are emoții, dar în aceleași timp a părut iritată de întrebările lor. „Dacă se impune, evident aș dori să dau din nou declarații în acest dosar și să dea, evident, toți cei care sunt implicați, pentru că la vremea aceea, declarațiile s-au dat la o presiune uriașă, sub presiunea unor cereri de arestare care se făcuseră la adresa mea. Eu dau aceeași declarație, n-am ce să schimb”, a declarat Elena Udrea.
În momentul în care ziariștii i-au pus o întrebare legată de judecătoarea Camelia Bogdan (Reporter: Referitor la afirmațiile pe care le-ați făcut vizavi de Camelia Bogdan, de ce până acum nu ați vorbit și nu ați spus acest lucru, faptul că știați că urmează să...), Elena Udrea s-a enervat și le-a spus că nu le mai spune nimic de-acum încolo.
Citiți și:
Hidroelectrica câştigă ultimul proces cu regele energiei, Bogdan Buzăianu
Percheziții la Energy Holding, firma omului de afaceri Bogdan Buzăianu
Radu Budeanu, fondatorul Cancan, a recunoscut că a intermediat mita de la Bogdan Buzăianu către Elena Udrea
Vasile Blaga și Ioan Oltean, audiați la DNA în dosarul Elenei Udrea
Cine este Bogdan Buzăianu, omul de afaceri controversat care apare în noul dosar al Elenei Udrea
Procurorii DNA cer arestarea Elenei Udrea. Ar fi cerut mită 5 milioane de dolari